20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Чат-бот GPT для вивчення англійської

Письмо
6 хвилин читати
06.04.2024
0
0
263

Чат GPT став приголомшливим відкриттям, яке допомагає мільйонам людей з усього світу виконувати робочі завдання та спрощує їхню щоденну працю.

Ні для кого не секрет, що за допомогою чату GPT можна вивчати англійську мову. Однак як це робити та які pros & cons цього методу, читайте у нашій статті!

Chat GPT – що це?

Отже, почнемо з азів і дізнаємося, що таке цей GPT.

Чат GPT — це безкоштовна комп'ютерна програма, здатна розуміти та спілкуватися людською мовою. Абревіатура GPT розшифровується "Generative Pre-trained Transformer" - Генеративний попередньо навчений трансформатор. Його знання базуються на величезному обсязі текстових даних і чат трансформує цю інформацію у відповіді чи запитання, задані користувачем.

Чат, заснований на штучному інтелекті, дає відповідь на питання у всіх сферах науки та навчання. Тому не дивно, що він використовується для вивчення англійської мови.

Що вміє нейромережа GPT?

З появою штучного інтелекту у житті середньостатистичних людей, світ разюче змінився. Ми замовляємо їжу, прибираємо будинок, виконуємо робочі завдання не виходячи з дому та не відриваючись від екрана комп'ютера та телефону.

Чат GPT відкрив нові рішення, які раніше були доступні людині без купівлі спеціальних гаджетів. До того ж, штучний інтелект замінює людський, перевершує швидкість обробки інформації та кількість інформації, доступної для зберігання в пам'яті.

Що може нейромережа:

  • Відповідати на запитання

  • Вирішувати математичні рівняння

  • Перекладати між мовами

  • Виправляти коди та помилки текстах та скриптах

  • Написати розповідь та вірш

  • Класифікувати речі

  • Генерувати зображення

  • Давати медичні поради

  • Створювати план тренувань та харчування

Відмінна риса чату GPT - вміння генерувати відповіді, подібні до людських, в режимі реального часу на основі запиту користувача. Він надає природні відповіді на запитання у розмовному тоні та створювати оповідання, есе та вірші.

Студенти можуть годинами заглиблюватися в граматику та писати есе на задану тему англійською мовою, тоді як Chat GPT може створити якісно написану альтернативу за лічені секунди.

Чи можливо вивчити англійську за допомогою штучного інтелекту

Всі ми знаємо, що змусити себе серйозно вчити англійську, займатися з викладачем та виконувати домашнє завдання – нелегкий шлях вивчення мови. Якщо ви шукаєте нехитрий спосіб практики англійської мови або хочете доповнити уроки англійської, спробуйте працювати з чатом GPT.

За допомогою штучного інтелекту реально розвинути список незамінних навичок англійської мови.

Використання Чат GPT для практики спілкування

Хочете попрактикуватися у світській бесіді, щоденних бесідах, підготуватися до співбесіди чи знайти безліч тем для розмов? Чат GPT— підходящий інструмент для практики спілкування, коли ви не маєте доступу до англомовного партнера. Використовуйте його, щоб записувати розмови у варіабельних сценаріях, щоб повторювати та навчатися на них, та вести письмову розмову з ботом.

Задавайте питання, які хочете обговорити, наприклад:

Can we have a conversation about books? - Чи можемо ми поговорити про книги?

Якщо ви хочете, щоб чат виправляв ваші помилки, дайте йому таке завдання:

Let's talk about books and you`ll correct my mistakes. - Давайте поговоримо про книги, і ви виправите мої помилки.

Також можна задати рівень розмови:

Let's talk about books on B2 level. - Поговоримо про книги рівня В2.

Show examples of Passive Voice in English Grammar in Use. - Покажіть приклади використання пасивного формулювання у англійській граматиці.

Запитайте про слова та фразові дієслова, які краще використовувати у конкретній розмові:

Can you suggest words and phrasal verbs I can use in this conversation? - Чи можете ви підказати слова та фразові дієслова, які я можу використати у цій розмові?

Використовуйте Чат GPT для підготовки до співбесіди

Ви готуєтеся до співбесіди, але не знаєте з чого почати? За правильних підказок чат бот gpt імітує співбесіду і навіть запропонує вам пропозиції щодо покращення:

Let’s conduct a mock job interview where you will be asking me questions as if I were interviewing for a [job role]. Please provide feedback on my answers. - Давайте проведемо імітацію співбесіди, на якій ви ставитимете мені запитання, начебто я проходив співбесіду на [посаду]. Будь ласка, залиште відгук про мої відповіді.

Практикуйтесь зі сценаріями природної розмови

Попросіть бот для вивчення англійської генерувати сценарії для конкретних розмов.

Використовуйте будь-який тип сценарію, який зможете створити, щоб попрактикуватися у вимові, словниковому запасі та структурі речень.

Не обов'язково вести ці розмови з живою людиною, щоб практикувати їх!

Write a chat between a teacher and the mother of a student who is having a hard time in school. - Напишіть чат між учителем та мамою учня, якому важко у школі.

Make a chat between a boss and colleague about the new project you`re going to offer. - Поговоріть між начальником та колегою про новий проект, який ви збираєтеся запропонувати.

Також використовуйте чат GPT, щоб попросити поради про те, як говорити на незручні теми:

What should I say to my boss if I want to ask for a raise? - Що мені сказати своєму начальнику, якщо я хочу попросити про підвищення?

Або перетворите це на практику двостороннього діалогу:

Write a chat between a boss and an employee asking for a raise. - Напишіть чат між начальником та співробітником з проханням про підвищення

Відтворіть розмову

Після того як чат GPT, створив розмову, є варіант скопіювати їх у програму перетворення тексту на голос і відтворити розмову з відносно природним людським звуком.

Наприклад, NaturalReaders або Voicemaker.

Чат GPT для поліпшення швидкості мовлення

Робочий спосіб покращити впевненість і плавність мови, а також донести чітку ідею – це говорити та створювати оригінальні думки (на відміну від банального читання розмов та сценаріїв уголос).

Щоб попрактикуватися в розмовній мові самостійно, нейромережа gpt запропонує вам теми для розмови, щоб вам не було нудно і не доводилося вигадувати ідеї щодня.

Write a topic to talk about with a stranger. - Напишіть тему для розмови із незнайомцем.

Використання чату GPT для вивчення граматики

Розрізняють способи покращити граматику за допомогою штучного інтелекту. Попросіть чат створити текст, використовуючи конкретну тимчасову або граматичну форму.

Щоб зрозуміти граматичне правило, особливо якщо його немає рідною мовою, важливо побачити правило в контексті. Чат GPT може допомогти вам у цьому, показуючи, як ці часи чи граматичні поняття використовуються у контексті.

Наприклад:

Write a short story about Ukrainian history in 2020 using the past perfect tense.і - Напишіть невелику розповідь про історію України 2020 року, використовуючи минулий час.

Або попросіть пояснення граматичного правила чи часу:

Explain when to use the future perfect tense. - Поясніть, коли використати майбутній закінчений час.

Також дайте завдання показати приклади використання граматичної структури:

Give me 3 examples of the phrasal verb “get down to”. - Наведіть мені 3 приклади фразового дієслова "get down to".

Чат для вивчення словникового запасу

Розширення словникового запасу допоможе вам набути більше свободи і почуватися більш виразно в розмові. Чат GPT допоможе зрозуміти значення слів і показати, як використовувати їх у контексті. Ви також можете ставити більш конкретні запитання про слова.

Отже, спочатку ви дізнаєтесь значення слова.

What is the meaning of ambiguous? – Яке значення слова ambiguous?

Дуже важливо використовувати нове слово у контексті, в ідеалі кілька разів, і повторювати його вголос.

Give me 5 examples with this word. - Наведіть мені 5 прикладів із цим словом.

Задайте питання про синоніми:

Are there any popular synonyms? - Чи популярні синоніми?

Використання чату GPT для покращення вимови

Відмінний спосіб – попросити чат генерувати речення чи слова, які ви потренуєтеся вимовляти вголос. Попросіть назвати слова або речення, у яких повторюється певний звук, або з послідовністю двох або більше звуків (наприклад, послідовність “sl” у словах “slow” та “sleep”), або слова, які контрастують лише в одному звуку (наприклад, “ ship” та “sheep”).

Також майте на увазі, що на відміну від вчителя, чат схильний покладатися тільки на правопис. Оскільки написання і вимова над 100% випадків збігаються, ви не завжди отримаєте список однакових за звучанням слів, попри ваш запит. Не варто повністю покладатися на чат у питаннях правильної вимови. Якщо ви маєте сумніви, скористайтеся іншими інструментами, щоб перевірити це.

Give an example of pronouncing words “ship” and “sheep”. - Наведіть приклад вимови слів «корабель» та «вівця».

Штучний інтелект для покращення письма

Чат допоможе краще писати та звучати краще.

Припустимо, ваша мета - написати електронний лист колезі, і ви не знаєте, як зробити це достатньо чемно. Дайте завдання системі переписати ваш власний лист, використовуючи більш формальний чи доброзичливий тон.

Зробивши це, обов'язково витратіть час на порівняння обох версій (власної і чату, і постарайтеся отримати користь із правок).

Ви можете попросити його запропонувати інший словниковий запас, а також попросити пояснити мовні звороти.

Також, використовуйте GPT, щоб допомогти написати текст з нуля:

Write a story about superstitions in Ukraine. - Напишіть розповідь про забобони в Україні.

Pros & Cons вивчення англійської з використанням чату GPT

Здається, що чат GPT створений, щоб зараз же зареєструватися та озброїться його допомогою у вивченні мови.

Отже, які основні плюси у використанні штучного інтелекту з метою вивчити англійську:

  • швидкість результатів пошуку

  • значний обсяг інформації з заданої теми

  • доступність цілодобово в кожній точці земної кулі

  • простота у використанні

  • можливість відточити навички мови

Однак, не варто думати, що чат-бот gpt – ваш рятівник на всі випадки життя. Не забувайте, що використовуючи програму, ви все ж таки розмовляєте з девайсом, а не живою людиною. Розраховуйте на те, що і в чаті допускаються помилки, тому інформацію потрібно ретельно перевіряти перед подачею її як власну.

Мінуси чату GPT у вивченні англійської:

  • викликає звикання

  • неточність інформації

  • не розвиває критичне мислення

  • стандартні алгоритми без особистісного підходу

  • неточність запиту – помилковий результат

Штучний інтелект для вивчення англійської, по суті, позбавляє вас потреби використовувати свій, що негативно відбивається на вмінні мислити англійською. Ніхто не замінить навчання з викладачем, де всі правила чітко обґрунтовані та підтверджені прикладами із реального життя.

Інформація, подана до 2020 року, часто пропускається чатом, що не дає можливості ґрунтовно вивчити проблему та проаналізувати хід досліджень або наукових праць.

Поради щодо використання чату з метою навчання англійської

  • Ознайомтеся з можливостями чату

Можливо, ви знайдете функції, які неодмінно стануть вам у нагоді для грамотного вивчення англійської, корисні лайфхаки та алгоритми.

  • Починайте з простих речень та слів

Для початку ознайомтеся з базовою англійською. Як тільки лексика та граматика цього рівня стануть вашими друзями – переходьте на рівень вище. Пам'ятайте, що чату можна додати уточнення, наприклад “Use B2 English” - “Використовуйте англійську B2”, або “Make the text easier” - “Зробіть текст простіше”.

  • Експериментуйте зі стилями та акцентами

Не завжди ви спілкуватиметеся з європейцями та американцями. Якщо вам знадобиться розібратися в азіатському акценті або африканському діалекті - використовуйте функцію відтренувати це за допомогою чату GPT. Особливо це стосується вивчення вимови.

  • Записуйте результати пошуку

Створіть файл, де систематизовано всі файли, переклади та правила, яким вас забезпечив чат. Систематичність - ключ до успіху, тому не лінуйтеся і приділяйте час накопиченню інформації.

Пам'ятайте, що чат штучного інтелекту хороший для створення тексту. Однак, як контент ми рекомендували б використовувати більш надійні ресурси, такі як блоги, веб-сайти та платформи з вивчення англійської мови, а також навчатися з вчителем, який надасть надійну інформацію та ресурси.

Висновки

Вивчення англійської мови за допомогою чату GPT - це приголомшливий досвід, особливо для тих, хто вже знаходиться на середньому рівні володіння англійською. Як тільки ви почнете регулярно практикуватися, ви знайдете впевненість, необхідну для спілкування з іншими англійською мовою.

Пам'ятайте, що вивчення англійської мови вимагає послідовних зусиль і практики. Візьміть за звичку регулярно взаємодіяти з Chat GPT, виділяючи час на вдосконалення мови.

Скористайтеся шансом використовувати мовну модель, яка відповість на запитання та допоможе вам на шляху вивчення англійської мови. Разом з нею ви покращите свої навички англійської мови, підвищити свою впевненість у собі та зробите вивчення мови приємним та позитивним.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер