20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Дієслово to be

Граматика
6 хвилин читати
10.05.2024
0
0
89

У цій статті розберемось, що таке дієслово to be в англійській мові, для чого воно потрібно, як його правильно використовувати і які нюанси і лайфхаки можна запам'ятати, щоб це слово більше ніколи не було проблемою!

Вивчаєте англійську і не розумієте, чому майже в кожному речення потрібно ставити am, is і are? Говорите «I am go» і не розумієте, чому це неправильно? Тоді ви зайшли за адресою! 

Що таке дієслово to be?

Дієслово to be – це спеціальне маленьке слово, яке має конкретний переклад та конкретне значення. Перекладається воно як "бути" або "являтися".

I want to be with you. - Я хочу бути з тобою.

You should be attentive when you listen to me. - Тобі варто бути уважним, коли ти слухаєш мене.

Як і в будь-якого іншого дієслова, у be є своя минула форма. Для однини це was, для множини (а також для you) - це were.

He was interested in dealing with their company. - Він був зацікавлений у співпраці з їхньою компанією.

They were at the mall when I called them. - Вони були у торговому центрі, коли я їм зателефонував.

Ну і куди ж без третьої форми дієслова! Вона у to be також є і виражається словом been.

He has been here many times. - Він тут був багато разів.

This word has already been done. - Ця робота вже була зроблена.

Із базовими моментами розібралися. У наступному розділі додамо трохи конкретики та розглянемо, як дієслово to be в англійській мові використовується у різних контекстах та типах речення.

Форми дієслова to be

Дієслово to be в англійській мові - незвичайне. І це незвичайність проявляється у випадках, коли це слово виступає у ролі головного дієслова у реченні, тобто, у ролі присудка. Минула форма і третя форма цього дієслова вже були розглянуті у розділі вище, проте, саме час подивитися на загальну таблицю зміни дієслова to be в англійській мові залежно від часу та особи.

Дієслово to be в теперішньому часі

Дієслово to be в минулому часі

Дієслово to be в майбутньому часі

Дієслово to be в третій формі

I am

He is

She is

It is

We are

You are

They are

I was

He was

She was

It was

We were

You were

They were

I

He

She                     will be

It

We

You

They

I have been

He has been

She has been

It has been

We have been

You have been

They have been

Як видно, в теперішньому часі дієслово to be має цілих 3 види: am (для I), is (для he, she, it і будь-якої іншої однини) і are (для we, you, they і будь-якої іншої множини).

У минулому часі, це слово має два види: was для однини і were для множини.

У майбутньому часі, це дієслово змінюється стандартно і відповідно до будь-якого іншого дієслова в англійській мові: за допомогою додавання до нього слова will.

Примітка: зі словом you використовується форма are в теперішньому часі і форма were в минулому часі, навіть якщо ви звертаєтеся до однієї людини і маєте на увазі "ти".

Навіщо потрібне дієслово to be в англійській мові?

Здавалося б: "бути" та і "бути", в якому сенсі навіщо потрібне це дієслово? Однак не все так просто і однозначно. Як правило, більшість студентів, які вивчають англійську мову, мають проблеми з використанням дієслова to be саме в його головній сфері застосування: у ролі присудка.

І щоб зрозуміти, коли потрібно його використовувати, потрібно звернутися до структури англійського речення. Англійське речення будується за такою схемою:

Важливо розуміти, що дана схема – непорушна і майже завжди речення будуються саме за нею (за винятком питань). І якщо додатки та обставини не є обов'язковою частиною речення, то підмет і присудок - це абсолютний must have.

Тепер повертаємось до дієслова to be. В українській мові часто трапляються бездієслівні речення. Наприклад: Я у школі. Він розумний. Ми студенти. І в нас відсутність дієслова у реченні – це нормально. Але в англійській мові – ні. Тому, якщо в англійському реченні відсутнє дієслово, це "вакантне місце" заповнюється саме дієсловом to be. Таким чином, “Я у школі” англійською звучить як “I am at school”, “Він розумний” – “He is clever”, “Ми студенти” – “We are students”. У минулому та майбутньому час дієслово to be використовується рівно для того ж - замінити в реченні відсутнє дієслово. Погляньмо на приклади.

She is at church now. - Вона (є) зараз у церкві.

I am so worried! - Я (є) так схвильований!

They are qualified IT-specialists. - Вони (є) кваліфіковані IT-фахівці.

My brother was in Egypt last year. - Мій брат був у Єгипті минулого року.

We will be more clever after we finish school. - Ми будемо розумнішими після того, як закінчимо школу.

"Інші" випадки застосування дієслова to be

Недарма слово "інші" в заголовку взято в лапки. Насправді, випадок застосування дієслова to be лише один - заповнити порожнечу відсутності присудка у реченні. Однак, як правило, деякі контексти його використання не такі очевидні з точки зору його значення (заповнення місця відсутнього дієслова), тому поговоримо про них окремо.

Використання дієслова to be за часів групи continuous

Дієслово to be використовується в тривалих часах, тобто в часах групи continuous. Для початку, погляньмо на таблицю даних часів, пригадаємо, навіщо вони потрібні і як вони будуються.

Час та його побудова

Значення

Приклад з перекладом

Present Continuous

Будується за допомогою am/is/are і дієслова з закінченням -ing

  1. Вираз дії, що відбувається на даний момент часу

  2. Вираз особистих планів на майбутнє

  1. She is trying on a new dress now. - Вона зараз приміряє нову сукню.

  2. We are leaving our country tomorrow. - Ми завтра їдемо з нашої країни.

Past Continuous

Будується за допомогою was/were та дієслова із закінченням -ing

Вираз дії, яка відбувалася у певний період часу в минулому і тривала якийсь час

We were playing board games all evening yesterday. - Ми грали у настільні ігри весь вечір вчора.

Future Continuous

Будується за допомогою will be та дієслова із закінченням -ing

Вираз дії, яка відбуватиметься у певний період часу в майбутньому і триватиме якийсь час

My girlfriend and I will be lying on the beach all day tomorrow. - Ми з дівчиною лежатимемо на пляжі весь день завтра.

Present-Perfect Continuous

Будується за допомогою have been та дієслова із закінченням -ing

Вираз дії, яка почалася в минулому і все ще триває

I have been working on this project since I was hired. - Я працюю над цим проектом з того моменту, як мене найняли.

Past-Perfect Continuous

Будується за допомогою had been та дієслова із закінченням -ing

Вираз дії, яка почалася перед якоюсь іншою подією в минулому і, на той момент, все ще відбувалася

*Використовується вкрай рідко

She had been working in that company for 4 years when I asked her about that. - Вона працювала на компанію вже 4 роки, коли я запитав її про це.

Future-Perfect Continuous

Будується за допомогою will have been та дієслова із закінченням -ing

Вираз дії, яка триватиме вже певний час у майбутньому на момент, коли якась інша дія відбудеться

*Використовується вкрай рідко

Next year, I will have been living in this city for 5 years. - Наступного року буде вже 5 років, як я мешкаю в цьому місті.

Тобто в цих реченнях є дієслова, але дієслово to be все одно використовується? Не зовсім. Як бачимо, схема побудови речень у часах групи continuous однакова: дієслово to be у різних часах і дієслово із закінченням -ing. Загвоздка полягає в тому, що дієслово із закінченням -ing не є дієсловом: при додаванні згаданого закінчення воно трансформується в прикметник. Наприклад, work - працювати, а ось working - працюючий (який?). Таким чином, перетворившись на прикметник, згадане слово залишає позицію дієслова у реченні, яка і займається нашим другом to be. Погляньмо на більшу кількість прикладів, щоб зрозуміти, як подібні речення сприймають носії, перекладаючи їх буквально.

She is looking at you, right? - Вона дивиться на тебе, так? (Дослівно: Вона є дивлячаяся на тебе, так?)

We will be solving this problem all week, I think. - Ми вирішуватимемо цю проблему весь тиждень, я думаю. (Дослівно: ми будемо вирішуючими цю проблему весь тиждень, я думаю).

I have been sorting out this task for 5 days. - Я розбираюся з цим завданням вже 5 днів. (Дослівно: я є розбираючимся з цим завданням вже 5 днів).

Примітка: якщо залізти в нетрі лінгвістики, то дієслова із закінченням -ing - це дієприкметники, а не прикметники. Однак, вони повністю відповідають прикметникам за своїми властивостями, тому цю деталь можна спростити та опустити для кращого розуміння.

Використання дієслова to be у пасивному стані

Пасивний стан - це тип речень, який використовується в тих ситуаціях, коли мовець не знає, хто робить дію над якимось предметом, або це не має значення в момент розмови. Будується пасивний стан за допомогою дієслова to be у потрібній часовій формі та дієслова у формі дієприкметника минулого часу (у третій формі, простіше кажучи). Тобто, do - робити (дієслово в активному стані), be done - бути зробленим (дієслово в пасивному стані). Погляньмо на схему побудови пасивних речень.

Погляньмо на кілька прикладів речень у пасивному стані.

The rooms in this hotel are cleaned every day. - Номери в цьому готелі прибираються щодня.

A new bridge has been built recently in the center. - Новий міст нещодавно збудували в центрі.

He was invited to the wedding the other day. - Його днями запросили на весілля.

Здавалося б: ну є вже дієслово, навіщо ще й to be тут потрібен? А з тієї ж причини, що й в часах групи continuous: третя форма дієслова - це не зовсім дієслово. Це також прикметник. Give - давати (що робити?), given - даний (який?); close - закривати (що робити?), closed - закритий (який?); receive - отримувати (що робити?), received - отриманий (який?). Таким чином, місце дієслова, знову ж таки, звільняється в реченні, змушуючи мовця заповнювати цю прогалину за допомогою дієслова to be. Погляньмо ще кілька прикладів з дослівним перекладом.

He is made to look after his little sister once every three days. - Його змушують дивитися за його маленькою сестрою раз на три дні. (Дослівно: він є змушеним дивитися за його маленькою сестрою раз на три дні)

The parcel was received three days ago. - Посилку отримали три дні тому. (Дослівно: посилка була отримана три дні тому).

The tunnel will be built soon. - Тунель скоро збудують. (Дослівно: тунель буде побудований скоро).

Дієслово to be у різних типах речень

Коли to be є головним дієсловом у реченні (присудком), воно поводиться як допоміжне слово. Тобто, у питаннях воно виноситься вперед і стоїть перед головним героєм речення (підметом), а в заперечних реченнях до нього додається частка not. Погляньмо на кожен тип речень окремо.

Дієслово to be у ствердженнях

У стверджувальних реченнях, дієслово to be стоїть після головного героя речення, тобто після підмета.

He says that he is at school. - Він каже, що він у школі.

They are speaking in the living room now. - Вони зараз розмовляють у вітальні.

He has been negotiating the terms of the contract for 5 hours. - Він веде переговори щодо умов контракту вже 5 днів.

Дієслово to be у питаннях

У питаннях, дієслово to be займає перше місце в реченні, тобто стоїть перед підметом. Однак, якщо крім to be у реченні є інші допоміжні слова, такі як have або will, вперед виносяться вони.

Are you working now? I could call you back later. - Ти зараз працюєш? Я міг би передзвонити пізніше.

Was it difficult to pass the test? - Чи важко було пройти тест?

Will he be ready in 5 minutes? - Він буде готовий за 5 хвилин?

How long have you been in Kyiv? - Як довго ти (перебуваєш) Києві?

Дієслово to be у заперечних реченнях

У заперечних реченнях дієслово to be стоїть там же, де і в стверджувальних, проте до нього додається заперечна частка not.

I am not busy now, what would you like to ask me? - Я зараз не зайнятий, що ти хотів спитати у мене?

My colleague is not (isn’t) very experienced in this field. - Мій колега не дуже досвідчений у цій сфері.

They were not (weren’t) sleeping the whole night. - Вони не спали всю ніч.

I won’t be available for some time, unfortunately. - Я буду недоступний деякий час, на жаль.

Висновок

Що ми маємо у результаті? Дієслово to be - це слово, що відповідає на питання “що робити?”. Головна його функція – це замінити собою відсутність іншого дієслова в реченні, а також виступити в ролі дієслова в часах групи continuous та пасивному стані. Ще одна функція - буквально “бути”: You should be here now. - Тобі варто бути тут зараз.

Дякуємо Вам за прочитання цієї статті та сподіваємось, що після її прочитання Ви розібралися з дієсловом to be раз і назавжди! 🙂

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер