20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Future Perfect Continuous в англійській мові

Граматика
7 хвилин читати
22.10.2023
4
0
433

Час Future Perfect Continuous дивує своєю схожістю з Future Perfect і Future Continuous, що не дивно оскільки риси обох часів поєднані у Future Perfect Continuous.

У цій статті розберемося з вами в чому ключова "фішка" Future Perfect Continuous, як він відрізняється від Future Continuous і в яких випадках його можна замінити Future Perfect. Головне – один раз зрозуміти, а це легше, ніж здається. 😉

Що таке Future Perfect Continuous?

Future Perfect Continuous Tense (або звичне "ф'юче пьорфект контініус") - це майбутній доконаний тривалий час, що описує, скільки триватиме дія до вказаного моменту часу в майбутньому. Якщо побудувати пояснення простішою мовою, це момент, коли людина забігає трохи вперед у своїх планах (в майбутнє) і дивиться на них як на умовне минуле. Фактично, це симбіоз Future Continuous та Future Perfect.

Future Perfect Continuous

Правила освіти Future Perfect Continuous

Формування Future Perfect Continuous – союз трьох часів, за кожен з яких відповідає своя частина схеми:

  • Future → will

  • Perfect → have + V3

  • Continuous → be + Ving

Поєднати частини Future і Perfect не складає труднощів, достатньо поставити їх поряд. Необхідно правильно додати до формули елемент Continuous. Для цього поставте допоміжне дієслово BE у третій формі, як того вимагає попередня частина формули – Perfect та вуаля! Формула Future Perfect Continuous готова. Починаємо будувати речення.

Future Perfect Continuous

Твердження

Твердження Future Perfect Continuous будуються таким чином:

Future Perfect Continuous

ВАЖЛИВО:

  • у сучасній англійській WILL застосовується з усіма особами без винятків, хоча у старіших текстах, книгах, статтях чи мові людей похилого віку високий шанс зустріти SHALL у зв'язці з I та WE;

  • це майбутній час, а в майбутньому часу до дієслів, що стоять після will не потрібно додавати закінчення -s, незалежно від того, про яку особу йдеться (he, she, they etc.);

  • дієслово із закінченням -ing формується від першої форми дієслова, тобто – від інфінітиву, без використання частинки to.

Can you imagine, next month, I will have been attending the same yoga class for a year. – Уявляєте, наступного місяця я вже рік як відвідуватиму одні й ті ж заняття йогою.

They will have been learning English for 6 months by the end of this semester. – До кінця цього семестру вони вивчатимуть англійську мову вже 6 місяців.

Заперечення

Структура заперечення Future Perfect Continuous відрізняється від твердження одним словом - NOT:

Future Perfect Continuous

Jess won't have been practicing the guitar for a year by the end of this semester. – До кінця цього семестру Джес не займатиметься грою на гітарі вже рік.

Mark and Fray won't have been studying French for 5 months by the time the exam comes. – До моменту іспиту Марк та Фрей не вивчатимуть французької мови вже 5 місяців. (На момент іспиту ще не буде і 5 місяців як Марк та Фрей вивчають французьку.)

Загальне питання

Для утворення загального питання винесіть перше допоміжне дієслово – WILL – на початок речення:

Future Perfect Continuous

Will he have been coaching the soccer team for a year when the season ends? – Він тренуватиме футбольну команду вже рік на момент закінчення сезону?

Зверніть увагу: у реченні використовуємо зворот “will he have”, не “has”, оскільки це питання у майбутньому.

Will they have been renovating their house for 9 months by the end of the year? – Вони робитимуть ремонт у своєму будинку вже 9 місяців на момент закінчення року?

Спеціальне питання

При побудові спеціального питання, додайте питальне слово (Wh-words) перед загальним питанням, а саме:

  • who

  • what

  • where

  • when

  • why

  • how

  • how long

Future Perfect Continuous

By the time of the wedding, how long will you have been dating Carry? – До моменту весілля як довго ви вже зустрічатиметеся з Керрі?

What will you have been doing to save for your dream vacation when you retire? – Що ви робитимете, щоб накопичити на відпустку своєї мрії, коли вийдете на пенсію?

Future Perfect Continuous

Виняток

Оскільки у Future Perfect Continuous Tense є параметри Continuous, варто згадати про таке поняття як “noncontinuous verbs” – дієслова, які не вживаються в часах групи Continuous, зокрема:

Дієслова мислення

Дієслова почуттів

Дієслова сприйняття

Інші дієслова

think (в знач. “вважати”)

see (в знач. “розуміти”)

imagine

believe

recognize

forget

understand

suppose

mean

know

remember

realize

like

dislike

hate

love

prefer

want

wish

see (в знач. “бачити”)

hear

smell

feel

taste

have (в знач. “володіти”)

include

sound

own

owe

cost

be

belong to

contain

seem

weigh

deserve

need

Як це впливає на граматику у реченні? Ці дієслова не використовуються з закінченням -ing, тому їх можна застосувати тільки в третій формі (V3), через що формула часу Future Perfect Continuous стає ідентичною до формули Future Perfect. Відрізнити ці два часи допоможуть слова-маркери.

Future Perfect Continuous

Tell me, please, how long will you have been married by 2025? – Скажіть, будь ласка, як довго ви будете одружені до 2025 року?

She will have loved that book series for years. – Ця серія книг їй подобатиметься довгі роки.

Окремо варто звернути увагу на два дієслова – have та be.

Дієслово HAVE

Якщо дієслово HAVE використовується у прямому значенні – мати, тоді неприпустимо застосовувати його із закінченням -ing:

By Monday we’ll have had our little puppy for 5 weeks! Wow, time flies so fast! – У понеділок буде вже 5 тижнів, як у нас є щеня! Вау, час швидко летить!

Якщо дієслово HAVE використовується як частина дієслівного виразу (have breakfast, have a conversation etc.) – сміливо вживайте його із закінченням -ing.

Please, eat faster! Five more minutes and you will have been having breakfast for an hour and a half! – Будь ласка, їж швидше! Ще п'ять хвилин і вийде, що ти снідаєш уже півтори години!

Дієслово BE

BE - належить до групи дієслів, які не можна застосовувати із закінченням -ing. Тому у Future Perfect Continuous воно завжди стоїть у третій формі - BEEN. Далі, як ми вже розібрали, ставиться дієслово із закінченням -ing:

Future Perfect Continuous

He will have been trying to understand the concept for hours when the teacher decides to help him. – Він годинами намагатиметься зрозуміти концепцію, коли вчитель вирішить йому допомогти.

Але є й інші моменти, що описуються через дієслово BE, при цьому не використовуючи закінчення -ing, а саме: ким буде людина, якою вона буде і де вона буде.

Future Perfect Continuous

She will have been a doctor for two decades by the time she retires. – На момент виходу на пенсію вона пропрацює лікарем уже два десятиліття.

Future Perfect Continuous

By the end of this month, I will have been in this city for five years. – До кінця цього місяця я буду у цьому місті вже п'ять років.

Future Perfect Continuous

By next summer, I will have been divorced for 10 years. – До наступного літа я буду розлученим вже 10 років.

Маркери часу Future Perfect Continuous

Так як і час Future Perfect Continuous і Future Perfect можуть говорити про тривалу дію в майбутньому, в залежності від смислового дієслова, покажчики часу – слова підказки – як ніколи до речі, щоб розрізняти дані часи та правильно вловлювати суть розповіді.

Слова маркери Future Perfect Continuous:

  • by…..

    • by then

    • by this time

    • by tomorrow

    • by Friday

    • by the time you arrive

  • when he retires

  • before they meet

  • since morning

  • for 10 years

  • all day

  • in 5 weeks

Нюанси, які слід пам'ятати:

  1. Після слів “by the time…”, “before” і “when…” ставиться друга повноцінна подія у теперішньому часі: when they come, by the time he enters the college, before we check in for the flight.

  2. Частина речення зі словом маркером не має фіксованого місця. Вживання її на початку речення так само правильно, як і наприкінці.

  3. Найчастіше, У Future Perfect Continuous приклади містять відразу кілька слів маркерів: одне свідчить про тривалість дії, друге – приблизну точку закінчення процесу.

By next Friday, I will have been trying to solve this situation for 2 weeks. – Наступної п'ятниці буде вже два тижні, як я намагаюся вирішити цю проблему.

I will have been studying French for 5 years by the time I take the proficiency test. – До моменту складання кваліфікаційного тесту я вивчатиму французьку мову вже 5 років.

When he arrives, I will have been waiting at the airport for 3 hours. – Коли він приїде, я чекатиму в аеропорту вже 3 години.

Вживання Future Perfect Continuous Tense

Future Perfect Continuous використовується, коли:

  • Йдеться про тривалість однієї події до другої точки чи події у майбутньому

Daniel will have been studying Japanese for 5 months when he leaves for Tokio. – На момент від'їзду в Токіо Даніель вже 5 місяців як вивчатиме японську мову.

  • Необхідно показати, скільки триватиме дія, перш ніж вона завершиться і станеться інша подія

I will be exhausted when I get home because i will have been boxing for an hour. – Я думаю, що буду виснаженим, коли повернуся додому, бо (на той момент) годину боксуватиму.

Фактично, у перших двох випадках ви вказуєте скільки часу вже буде витрачено на дію №1, на момент досягнення точки №2 у майбутньому (будь то час чи друга дія). Це і є особливість Future Perfect Continuous, його "фішка".

Future Perfect Continuous

І ще одне, останнє значення, яке дається, як правило, на рівнях C1-C2, тому не дивуйтеся, якщо не скрізь його зустрінете:

  • Спосіб висловити припущення про майбутні події

I think, tennis fans will have been queuing at Wimbeldon all day to buy tickets. - Думаю, любителі тенісу весь день стоятимуть у черзі на Вімблдоні, щоб купити квитки.

Різниця Future Continuous та Future Perfect Continuous

Попри схоже походження, Future Perfect Continuous відрізняється від Future Continuous. Із загальної риси – розмова про дію у розвитку. Проте, обидва часи роблять різний акцент.

Future Continuous: дія буде в розвитку в означений момент часу в майбутньому, без вказівки точних витрат на його виконання.

She will be sleeping when you come. – Вона спатиме, коли ти прийдеш.

Future Perfect Continuous

Future Perfect Continuous: розповідь про дію у розвитку в означений момент часу з чіткою вказівкою витраченого часу в майбутньому аж до другої події.

She will have been sleeping for 2 hours when you come. – Вона буде спати вже дві години, коли ти прийдеш. (На момент твого приходу, вона вже дві години як спатиме)

Future Perfect Continuous

Підведемо підсумки:

  • Future Perfect Continuous Tense використовується, коли людина забігає трохи наперед у своїх планах (в майбутнє) і дивиться на них, як на умовне “минуле”, оцінюючи скільки часу буде витрачено на дію у певному моменті.

Future Perfect Continuous

  • “Фішка” Future Perfect Continuous показати скільки часу вже буде витрачено на дію №1, на момент досягнення точки №2 у майбутньому (будь то час чи друга дія).

  • Оскільки в Future Perfect Continuous є параметри Continuous, не всі дієслова будуть застосовуватися з закінченням -ing, тому формула часу Future Perfect Continuous стає ідентичною до формули Future Perfect. Відрізнити ці два часи допоможуть слова-маркери.

Can you imagine, we'll have been married by Friday. – Уявляєш, до п'ятниці ми вже будемо одружені. (Future Perfect)

Can you imagine, we'll have been married for 10 years by Friday. – Уявляєш, до п'ятниці ми вже будемо одружені 10 років. (Future Perfect Continuous)

  • В одному реченні Future Perfect Continuous використовується відразу кілька слів маркерів: одне вказує на тривалість дії, друге – на приблизну точку закінчення процесу.

Пропонуємо ознайомитись з іншими часами англійської мови

SIMPLE

“фішка” часів: факт дії; незмінні, стабільні, рутинні, справи; хронологічний виклад подій

PRESENT

PAST

FUTURE

  • дія виступає частиною низки подій, що повторюються (рутина)

  • загальновідомі правила, закони природи, незмінні речі

  • чітко сплановане майбутнє, яке не підлягає коригуванню (графік руху транспорту)

  • факт дії у минулому

  • розповідь про звички, звичаї, багаторазові дії (рутинні)

  • події, які трапляються раз у житті

  • розповідь про кілька дій у минулому у хронологічному порядку

  • події у майбутньому, які попередньо заплановані

  • рішення, ухвалене в момент промови

  • очікування, надії, побоювання, прогнози, припущення та інші невпевнені стани

  • розповідь про кілька дій у майбутньому в хронологічному порядку

CONTINUOUS

“фішка” часів: дія у процесі розвитку

PRESENT

PAST

FUTURE

  • дія у розвитку у цю хвилину часу

  • спланована заздалегідь дія, що станеться у майбутньому

  • акцент на тимчасовий стан справ

  • розвиток дії у зазначений момент у минулому

  • акцент на тимчасовий стан справ

  • нездійснені плани

  • "фон" історій (те, на тлі чого розгорталися ключові події)

  • розвиток дії у зазначений момент у майбутньому

  • розвиток дії у зазначений момент у майбутньому

  • спланована заздалегідь дія, що відбудеться в майбутньому (альтернатива Present Continuous)

  • дія виступає частиною низки подій, що повторюються (альтернатива для Present Simple)

PERFECT

“фішка” часів: завершена дія

PRESENT

PAST

FUTURE

  • завершення дії у теперішньому з видимим результатом

  • подія відбувалася разово або повторювалася чітко визначену кількість разів (життєвий досвід)

  • тривалість дії до певного моменту в теперішньому (як Present Perfect Continuous)

  • завершення дії та отримання результату в минулому з видимим результатом

  • розповідь про кілька дій у минулому НЕ в хронологічному порядку

  • непряме мовлення, узгодження часів

  • опис скільки разів повторилася одна і та ж дія до зазначеного моменту в минулому

  • тривалість дії до певного моменту в минулому (як Past Perfect Continuous)

  • завершення дії та отримання результату в майбутньому

  • тривалість дії до певного моменту в майбутньому (аналог Future Perfect Continuous)

  • розповідь про кілька дій у майбутньому НЕ в хронологічному порядку

PERFECT CONTINUOUS

“фішка” часів: дія у розвитку, із зазначення витраченого цього часу

PRESENT

PAST

FUTURE

  • завершення дії та одержання результату у ньому з видимим результатом із зазначенням витраченого часу

  • тривалості однієї події, що почалося в минулому, до другої точки чи події у теперішньому

  • дія почалася в минулому і все ще триває

  • висновок про поточні події з ноткою критики

  • завершення дії та отримання результату в минулому з видимим результатом із зазначенням витраченого часу

  • тривалості однієї події до другої точки або події у минулому

  • скільки триватиме дія, перш ніж вона завершиться і сталася інша подія

  • тривалості однієї події до другої точки чи події у майбутньому

  • скільки триватиме дія, перш ніж вона завершиться і станеться інша подія

  • припущення про майбутні події

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер