20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Модальне дієслово Can / Could

Граматика
4 хвилини читати
25.10.2023
0
0
490

У цій статті ми розберемося, навіщо потрібне модальне дієслово can, поговоримо про особливості його вживання і порівняємо його з деякими іншими модальними дієсловами.

Неможливо навіть підрахувати, як часто нам доводиться говорити про свої можливості, про те, що ми можемо зробити, і про те, чого робити ми не можемо або не вміємо. Щодня нам доводиться використовувати речення з розряду "Можеш мені допомогти?", "Вмієш грати на гітарі?", "Не міг би ти сходити в магазин" і таке інше. В англійській мові для цих цілей використовується модальне дієслово can та його минула форма could.

Форми модального дієслова can і could

Модальне дієслово can та його минула форма could перекладаються, як "могти" і "вміти" (у минулому часі - "міг", "умів"). Використовуються вони, щоб сказати, що людина або предмет мають фізичну здатність, розумову можливість щось зробити. Як і належить будь-якому модальному дієслову в англійській мові, can і його форма could по-особливому використовуються в контексті. Давайте розберемося, як правильно будувати речення з цими модальними дієсловами!

Ствердження

Модальне дієслово can і його минула форма could в стверджувальних реченнях стоять після підмета (воно ж "особа", воно ж "головний герой речення"), а за ним слідує дієслово в першій формі без частки to.

George can swim long distances easily. - Джордж легко може пропливати великі відстані.

Matt could make up exciting stories and it helped him in his career. - Метт умів вигадувати захоплюючі історії, і це допомагало йому в кар'єрі.

He can make the choice that no one else can make. - Він може зробити вибір, який ніхто інший не може.

Питання

У питаннях модальне дієслово can і його форма could, як і належить будь-якому іншому модальному дієслову, виноситься вперед і стоїть перед головним героєм речення.

Can you stop questioning me? - Ти можеш припинити мене розпитувати?

How could he be so calm while we were in danger? - Як він міг бути таким спокійним, коли ми були у небезпеці?

Can we control it? - Ми можемо цим керувати?

Заперечення

У негативних реченнях модальне дієслово може стояти після особи і до нього додається негативна частка not. Те саме стосується і його минулої форми could. Однак тут є один нюанс: негативна форма can пишеться разом з часткою not, утворюючи слово cannot. Негативна форма could стандартно пишеться окремо з часткою not. Крім того, негативні форми нашого модального дієслова можна скорочувати, утворюючи can't в теперішньому часі і couldn't в минулому.

She has decided to resign because she can’t work under pressure. - Вона вирішила звільнитися, оскільки не може працювати під тиском.

He was sure that he couldn’t sing. - Він був певен, що не вмів співати.

For obvious reasons, I couldn’t wait for your permission. - З очевидних причин я не міг чекати твого дозволу.

Особливості вживання модального дієслова can

Модальне дієслово can і його минулий товариш could мають ті самі нюанси вживання, як і більшість інших модальних дієслів: до них у третій особі однини не додається закінчення -s, а дієслово, наступне за can і could, постає у вигляді інфінітиву без частки to.

He can be on time if he has to. - Він може приходити вчасно, якщо це потрібно (це правильне вживання).

He cans to be on time if he has to. - Він може приходити вчасно, якщо це потрібно (це неправильне вживання).

I think you can appreciate that. - Я думаю, ви можете оцінити це (це правильне вживання).

I think you can to appreciate that. - Я думаю, ви можете оцінити це (це неправильне вживання).

Крім того, як було сказано вище, в писемному мовленні негативна форма дієслова can пишеться разом з часткою not.

If you cannot complete the task on time, I’ll give it to another worker. - Якщо ти не можеш виконати завдання вчасно, я дам його іншому співробітникові.

Трохи про форму could

Як уже було сказано вище, модальне дієслово can має минулу форму, якою і є could. Однак, з часом і розвитком англійської мови, слово could набуло кількох самостійних значень, ніяк не пов'язаних зі словом can. Поговоримо про них!

Припущення

Слово could можна використовувати для вираження припущення в теперішньому часі або в майбутньому. Так-так, саме в теперішньому та майбутньому! Нагадуємо, що зараз ми говоримо саме про самостійне слово could, яке до can ніякого відношення не має! В даному випадку, дієслово could перекладається, як "можливо, мабуть, може бути".

He could be busy now, he’s not replying to my messages. - Він, можливо, зараз зайнятий, він не відповідає на мої повідомлення.

This could be real good for me and Jean and Scotty. - Це може бути дуже вигідно для мене, Джин, Скотті.

Якщо промовець припускає, що щось сталося, тобто висловлює припущення в минулому часі, після could використовується have і третя форма дієслова.

He could have missed his bus, that’s why he’s still not here. - Він, можливо, запізнився на автобус. Тому його досі немає.

Prints are so light, they could have been made of air. - Відбитки такі слабкі, наче їх зробили з повітря.

Ввічливе прохання

Почувши питання, яке починається з could, важливо розуміти одну річ: не обов'язково людина цікавиться вашими здібностями у минулому! Можливо, вона просто хоче ввічливо про щось попросити. І дієслово could ідеально підходить для цієї мети. Перекладається він, як "(не) могли б, міг би".

Could you open the door for me, please? - Чи не могли б Ви відчинити мені двері, будь ласка?

Listen, could you please not use that word? - Послухай, чи не міг би ти, будь ласка, не використати те слово?

Примітка: модальне дієслово can теж можна використовувати для цієї мети, проте звучати це буде набагато менш формально. Рекомендуємо використовувати can для висловлювання прохання тільки у розмові з друзями чи добрими знайомими.

Пропозиція

Модальне дієслово could можна використати, коли хочеться ненав'язливо комусь щось запропонувати. Часто це значення поєднується зі значенням "Припущення": ми припускаємо, куди ми могли б сходити, що могли б зробити, роблячи таким чином ненав'язливу пропозицію своєму співрозмовникові.

I think we could sleep on this idea and continue to discuss it tomorrow. - Я думаю, що ми могли б переспати з цією ідеєю і продовжити обговорювати її завтра.

How about the movies? We could have lots of fun! - Як щодо кіно? Ми могли б чудово провести час!

I could be a friend to you. - Я міг би стати твоїм другом.

Примітка: модальне дієслово can теж можна використовувати для цієї мети, однак у такому разі пропозиція звучатиме прямолінійно і без відтінку припущення. Якщо на меті оформити пропозицію ненав'язливо, краще використовувати could.

Втрачена можливість

Щоб сказати, що щось могло б статися, проте не сталося, і на цьому прямо робиться акцент, також слід використовувати модальне дієслово could. Однак, після нього йде have і третя форма дієслова.

You could have achieved a lot of career goals in this company, but you decided to quit. - Ти міг би досягти багатьох кар'єрних цілей у цій компанії, але ти вирішив піти.

They could have already arrived if they hadn’t taken a detour. - Вони вже могли б прийти, якби не пішли в обхід.

But she could have killed me last night. - Але вона могла мене вбити минулої ночі.

Різниця між can/could і may/might

Ті, хто вивчає англійську мову, часто плутають модальні дієслова may/might і can/could, хоча між ними є чітка різниця.

Різниця полягає в тому, що can і could передають сенс фізичної чи розумової здатності щось зробити, тоді як may і might передають сенс дозволу на якусь дію.

We can work together. - Ми можемо працювати разом (маємо можливість це робити).

We may work together. - Ми можемо працювати разом (нам дозволили це робити).

But she mightn’t understand English. - Але вона не могла зрозуміти англійську (їй не дозволяли розуміти англійську).

But she couldn’t understand English. - Але вона не могла зрозуміти англійську (у неї це фізично не виходило).

Крім відмінностей, ці слова мають і подібності. А саме, модальне дієслово could у значенні припущення є синонімом may і might, обидва з яких також використовуються з цією метою

He may be busy now. - Він, можливо, зараз зайнятий.

She might go to work every day. - Вона, можливо, ходить на роботу щодня.

We could be in the wrong place now. - Можливо, ми в неправильному місці.

Для висловлення припущення про минуле, тобто, про дію, що вже відбулася, після даних модальних дієслів використовується have і третя форма дієслова.

The message may have been deleted by the sender. - Можливо, повідомлення було видалено відправником.

He could have already gone home. - Він, мабуть, уже пішов додому.

I mean he might have wanted to come here when he got older. - Я про те, що він, можливо, хотів приїхати сюди, коли став старшим.

Дякуємо Вам за прочитання нашої статті та сподіваємось, що вона була для Вас корисною!

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер