20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Модальне дієслово must

Граматика
5 хвилин читати
05.11.2023
0
0
322

У цій статті ми розберемося, що являє собою дієслово must, коли доречно і недоречно його використовувати і які значення він у собі містить. Почнемо!

Виникають ситуації, коли необхідно вказати людині на її обов'язки, повідомити про своє особисте сильне рішення або сказати, що чиясь поведінка дратує. Безперечно, в англійській мові існує безліч способів це зробити: модальні дієслова, наказовий спосіб, зрештою інтонація. Але, крім усього перерахованого вище, існує одне слово, яке підійде для всіх згаданих цілей, і це - модальне дієслово must. 

Модальне дієслово must

Значення та форми модального дієслова must

Модальне дієслово must – явище досить цікаве в англійській мові. А цікаве воно тому, що має чимало значень, про які ми й поговоримо у цьому розділі. Більше того, значення дієслова must безпосередньо залежить від типу речення, в якому воно використовується. Тому перейдемо одразу до них.

Модальне дієслово must у стверджувальних реченнях

Модальне дієслово must в стверджувальних реченнях стоїть після підмета, ніяк не змінюється і після нього йде дієслово в першій формі без частки to. Практично у всіх своїх значеннях, це модальне дієслово перекладається, як "повинен", "зобов'язаний", “мусити”.

Модальне дієслово must

I must leave now. - Я повинен піти зараз.

He must work harder. - Він повинен працювати старанніше.

You must understand. - Ти мусиш розуміти

Розглянемо кожне значення модального дієслова must у стверджувальних реченнях окремо.

Особисте рішення

Модальне дієслово must використовується в тих випадках, коли ви або ваша група людей, в якій ви перебуваєте, прийняла своє особисте і сильне рішення і слідує йому.

I must learn it by tomorrow. Otherwise, I’ll fail the test. - Я мушу вивчити це до завтра. Інакше я провалю тест.

We must be prepared for everything that could happen to us on the way. - Ми повинні бути готовими до всього, що може з нами статися на шляху.

I must apologize for leaving Gotham in the middle of our negotiations. - Я повинен вибачитись за те, що покинув Готем у середині наших переговорів.

Наказ або вказівка

Модальне дієслово must використовується для того, щоб вказати людині на те, що їй робити, або прямо наказати це зробити. Використовуючи must у цьому значенні, ми підкреслюємо, що людина не має іншого вибору і не має права не послухатися.

You must return once I call you. - Ти повинен повернутися, як тільки я подзвоню тобі (Іншого варіанту розвитку подій я тобі не даю).

You must finish the preparations by Monday. - Ти маєш закінчити підготовку до понеділка (і тільки до понеділка, пізніше – ні).

So you must work together. - Отже, ви зобов'язані працювати разом (це наказ, окремо працювати вам не можна).

Примітка: пам'ятайте, що, використовуючи модальне дієслово must у цьому значенні, ви не залишаєте людині іншого вибору, окрім виконання доручення. Відповідно, в деяких ситуаціях таке використання must буде вважатися вкрай грубим і, тому, краще його замінити на have to, щоб звучати м'якше і не виставляти свого співрозмовника “рабом” тоді, коли це недоречно. 🙂

Емоційна порада

Покаталися на американських гірках, сходили в ресторан чи скуштували їжу, яка вам настільки сподобалася, що ви перебуваєте під вкрай сильним враженням? Бажаєте, щоб ваш співрозмовник теж розділив цю радість з вами і спробував перелічені вище заняття? Тоді емоційну пораду такого роду можна дати за допомогою модального дієслова must! У цьому значенні, він буде перекладатися, як "просто зобов'язаний", "просто повинен", "просто необхідно".

You guys must have a good sleep. I haven’t had it for ages and I can say nothing could be better than that. - Вам, хлопці, просто потрібно добре виспатися. Не робив цього вже сто років і точно можу сказати, що нічого кращого не може бути.

And the waiter said: “You must try it! It’s a delicacy”. - І офіціант сказав: “Ви маєте це спробувати! Це – делікатес”.

Модальне дієслово must

Модальне дієслово must у заперечних реченнях

Як було сказано вище, у кожній зі своїх форм модальне дієслово must має окреме значення. З цієї причини в заперечній формі дієслово must зовсім не перекладається, як "не повинен".

Щоб утворити заперечення з must, до нього необхідно додати негативну частку not, отримавши при цьому must not. Словосполучення must not перекладається, як “заборонено” чи “не можна”, вказуючи, що людині заборонено виконувати те чи інше дію, оскільки існують правила чи закони, які це обгрунтовують. Заперечну форму must not можна скоротити, отримавши при цьому mustn't.

Модальне дієслово must

Students mustn’t speak during the class. - Студентам заборонено розмовляти під час уроку.

Cars must not be parked in this area. - Машини заборонено паркувати у цій зоні.

I must not seem proud. - Мені не можна здаватися гордим.

Примітка: єдина функція модального дієслова must у заперечному реченні - це заборона. Якщо потрібно вказати не на заборону, а на відсутність обов'язку, слід використовувати дієслово not have to.

Модальне дієслово must в питальних реченнях

Використовуючи модальне дієслово must у питальному речення, мовець зовсім не запитує, чи потрібно комусь щось виконувати, і його зовсім не цікавлять обов'язки свого співрозмовника. У даному типі речень, завдання дієслова must лише одне - висловити роздратування і невдоволення на адресу співрозмовника або якоїсь третьої особи, а також дорікнути комусь. Як і майже всі модальні дієслова, у питаннях must займає перше місце в реченні і ставиться перед підметом. Перекладається це значення може, як “обов'язково”, “треба”.

Модальне дієслово must

Must you always shout at me whenever you come home? - Тобі обов'язково на мене кричати щоразу, коли ти додому приходиш?

Must he be so rude to the people around? - І треба йому бути таким грубим по відношенню до оточуючих?

Why must you always question everything? - Навіщо вам обов'язково все постійно ставити під сумнів?

Додаткове значення модального дієслова

Крім перерахованих вище значень, модальне дієслово must також має і додаткове. Більше того, це додаткове значення в англійській мові використовується настільки часто, що його можна прирівнювати до одного з основних. Розберемося з ним у цьому розділі!

Впевненість та ймовірність

Модальне дієслово must можна використовувати в тих ситуаціях, коли необхідно висловити впевненість у тому, що якась ситуація є правдивою, відбувається чи відбудеться в майбутньому. Як правило, в цьому значенні must використовується в ствердних реченнях і перекладається, як "ймовірно", "швидше за все", "напевно".

You must be very tired. I heard you’ve been working all day today. - Ти, напевно, дуже втомився. Я чув, що ти цілий день сьогодні працював.

They must work together. They would have never achieved such great results if they’d worked separately. - Вони швидше за все працюють разом. Вони ніколи б не досягли таких чудових результатів, працюючи окремо.

Oh, she must be mighty proud of your work. - Ох, вона, певно, неймовірно пишається твоєю роботою.

Поставивши після модального дієслова must у цьому значенні be і дієслово із закінченням -ing, мовець зробить акцент на тому, що щось, ймовірно, відбувається прямо зараз, на даний момент.

They must be thinking over our offer. I see them discussing something in a lively way. - Вони, швидше за все, обмірковують нашу пропозицію. Я бачу, як вони щось бадьоро обговорюють.

He must be going somewhere. - Він, напевно, кудись іде.

Модальне дієслово must

Поставивши після must have і третю форму дієслова, мовець вкаже на впевненість у тому, що дія вже відбулася.

He must have already left for France. - Він, ймовірно, уже виїхав до Франції.

Your employer must have hired one more person to fulfill more projects. - Твій роботодавець, швидше за все, найняв ще одну людину, щоб робити більше проектів.

He must have said something. - Він, ймовірно, щось сказав.

Еквіваленти модального дієслова must

В англійській мові існують два еквіваленти модального дієслова must: have to і to be to. Ці модальні дієслова теж застосовуються для висловлювання обов'язку і вказівки, підпорядкування певним правилам. Однак, вони все ж таки відрізняються від must і зараз ми розберемося, чим саме.

Примітка: одним з еквівалентів дієслова must часто вважається ще одне модальне дієслово, а саме should. Насправді, воно використовується для того, щоб дати пораду, а не для того, щоб висловити наказ, тому еквівалентом його вважати не можна.

Must і have to

Модальне дієслово have to використовується для того, щоб висловити необхідність виконання тієї чи іншої дії, оскільки таким чином складаються обставини та зовнішні фактори. Перекладається цей модальний дієслово, як "вимушений", "доводиться", "потрібно", "треба", "повинен", “мати щось зробити”.

Somebody has to save our skins. - Комусь треба врятувати наші шкури.

Модальне дієслово must

Must, у свою чергу, використовується для роздачі наказів та жорстких вказівок, а також роздачі емоційних порад

You must complete it within the next few minutes. - Ти повинен закінчити це протягом декількох хвилин.

You must attend that exhibition! You’ll never forget it! - Ти просто зобов'язаний відвідати виставку, ніколи її не забудеш!

У значенні сильного особистого рішення та вказівки на ймовірність і впевненість у тому, що дія відбувається, відбудеться чи відбулася, must і have to – взаємозамінні.

I’m sorry, I have to/must go now. - Вибачте, мені треба йти.

The train has to/must have just departed. - Потяг, мабуть, щойно вирушив.

Must і to be to

Модальне дієслово to be to використовується для того, щоб вказати людині на її обов'язки згідно з певними домовленостями, правилами, інструкціями та угодами. Також воно використовується для роздачі вказівок. Must, у свою чергу, теж використовується для роздачі вказівок і означає в цьому випадку те саме, але to be to звучить менш жорстко і формально.

You are to stay here until I come back. - Залишайся тут, поки я не повернусь (я даю людині інструкцію про те, як поводитися).

You must stay here until I come back. - Ти повинен залишатися тут, доки я не повернуся (я наказую людині залишатися тут і показую, що вибору вчинити інакше вона не має).

Дякуємо Вам за прочитання нашої статті та до нових зустрічей! 🙂

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер