20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Модальне дієслово to be to

Граматика
5 хвилин читати
02.11.2023
0
0
354

У цій статті ми розберемо модальне дієслово, відоме під виглядом to be to, яке підходить саме для таких цілей найкращим чином!

У житті виникають ситуації, коли необхідно роздати комусь вказівки, домовитися з кимось про щось, написати правила та вимагати їхнього дотримання. Як відомо, в англійській мові існує багато способів висловити цю думку: за допомогою модальних дієслів shall, will, must, також за допомогою модальних дієслів should, ought to і had better можна порадити або попередити, що правила і домовленості потрібно дотримуватися. Однак, чи будуть вищезазначені дієслова найкращим вибором для позначення правил та договору? 

Значення to be to

Це модальне дієслово можна використовувати в багатьох життєвих ситуаціях: дати вказівку, прописати з його допомогою правило, роздати розпорядження та вказати на необхідність вчинення тієї чи іншої дії. Більше того, модальне дієслово to be to часто вказує на те, що комусь виконати якусь дію зумовлено його долею. Як правило, перекладається це модальне дієслово, як “повинен”, “зобов'язаний”, “необхідно”, проте існують інші варіанти, які залежать від контексту.

He is to stay here until we’re back. - Він повинен залишатися тут, поки ми не повернемося.

We were to fight without armor. - Ми мали битися без броні.

Модальне дієслово to be to

Правила утворення модального дієслова to be to

Модальне дієслово to be to можна використовувати у теперішньому та минулому часі. Головна частина модального дієслова - це слово to be. Як відомо, це дієслово змінює свій вигляд залежно від часу та особи, з якою воно вживається (I am, He/She/It is, We/You/They are - теперішній час, I/He/She/It was, We/You/They were - минулий час). Саме так це слово працює і у складі модального дієслова to be to. Крім цього, інші "фішки" дієслова to be зберігаються і при використанні його як модального: у питаннях воно виноситься вперед і стоїть перед підметом, а в заперечних реченнях до нього додається частка not. Розглянемо докладніше кожен із типів речень з модальним дієсловом to be to.

Ствердження

У ствердних реченнях модальне дієслово to be to стоїть після підмета, а за ним слідує дієслово в першій формі.

Модальне дієслово to be to

We were to meet at the square. - Ми мали зустрітися на площі.

She is to finish her project by Monday. - Вона має закінчити свій проект до понеділка.

Заперечення

У заперечних реченнях до модального дієслова to be to додаємо частку not. Не забуваємо, що is not можна скоротити до isn't, are not – до aren’t, was not – до wasn’t і, нарешті, were not – до weren’t. Варто зазначити, що заперечна форма модального дієслова to be to часто використовується у повному варіанті, а не скороченому. Дієслово to be to у заперечних реченнях перекладається, як “заборонено (було)”, “не можна (було)”, “не повинно (було)” і підкреслює, що дію здійснювати заборонено, або вона неможлива.

Модальне дієслово to be to

I am not to talk about it. I’m forbidden to. - Мені не можна про це говорити. Мені заборонено.

He wasn’t to use this equipment without being consulted. - Йому заборонялося використати це обладнання без консультацій.

We weren’t to know who he was! - Ми не повинні знати, ким він був!

Питання

У питаннях дієслово to be, як і в інших своїх значеннях, виноситься вперед і стоїть перед підметом.

Модальне дієслово to be to

Is she to follow the rules you’ve mentioned? - Їй необхідно дотримуватись правил, про які ти згадав?

Were they to arrive at the museum? - Вони мали приїхати до музею?

What am I to say? - Що я маю сказати?

Випадки вживання модального дієслова to be to

Коротко розібравшись із правилами використання та значенням модального дієслова to be to, слід перейти до розгляду життєвих ситуацій, у яких його доречно використати.

Висловлення обов’язку та необхідності

Використовуємо модальне дієслово to be to, щоб висловити необхідність чи обов'язок вчинити ту чи іншу дію, оскільки це виходить із певних правил, договорів або було заплановано.

You are to be ready by 5 pm. - Ти повинен бути готовий до 5 вечора.

She is to stay at home as she’s ill. - Їй потрібно залишатися вдома, оскільки вона хвора.

He is to inherit it from an elderly relative. - Він має це успадкувати від старого родича.

Висловлення наказів та розпоряджень

У цьому контексті модальне дієслово to be to використовується начальниками та керівниками щодо підлеглих, щоб дати їм завдання.

Your team is to take part in the negotiations. - Ваша команда зобов’язана взяти участь у переговорах.

His department is to send the reports by the end of the week. - Його відділ зобов'язаний надіслати звіти до кінця тижня.

You are to be reformed. - Вас повинні реформувати.

Висловлення заборони

Модальне дієслово to be to використовується для висловлення суворої заборони (законом, правилами, вищими керівниками, а іноді й особистої заборони) робити ту чи іншу річ. У цьому значенні дієслово to be to використовується в заперечних реченнях.

We are not to invite strangers to our home. - Нам не можна запрошувати незнайомців додому.

She is not to be trusted. - Їй не можна довіряти.

Модальне дієслово to be to

Вираження неминучості тієї чи іншої події

Модальне дієслово to be to можна використовувати для опису подій, які, на думку мовця, неминуче відбудуться в майбутньому, і це вже вирішено наперед. Перекладати можна це значення to be to по-різному, наприклад: сто відсотків, неминуче, повинен і так далі.

He is to be promoted next month. He’s been showing the best results within his team. - Його сто відсотків підвищать наступного місяця. Він показує найкращі результати всередині його команди.

I am to get a new job this week. Let’s wait till it happens. - Я повинен отримати нову роботу цього тижня. Давай почекаємо, поки це станеться.

I am to be unjustly and unscrupulously accused of the murder of your husband. - Мене будуть безпринципно і несправедливо звинувачувати у вбивстві вашого чоловіка.

Дієслово to be to у значенні неминучості є частим гостем в умовних реченнях другого типу (опис гіпотетичної ситуації). У цьому контексті, воно перекладається, як “довелося”, “судилося би”, “раптом”.

If we were to meet again, I wouldn’t joke so much. - Якби нам судилося ще раз зустрітися, я б так багато не жартував.

If I was to remarry, I wouldn’t be in such a hurry. - Якби мені довелося одружитися ще раз, я б так не поспішав.

If I were to leave this room, I’m sure I could find it. - Якби раптом я покинув цю кімнату, певен, я зміг би це знайти.

Поширені вирази з модальним дієсловом to be to

Існують фрази з модальним дієсловом to be to, які дуже поширені в англійській мові. Погляньмо на них.

  • to be to blame - бути винним
  • to be to do - робити (часто використовується у питаннях)
  • to be to begin - починати
  • to be to be expected - варто чекати
  • to be to go - йти

Погляньмо на ці фрази у контексті.

Who is to begin the speech? - Хто розпочне промову?

He swears he’s not to blame. - Він клянеться, що він не винний.

What is she to do in this situation? - Що їй робити у цій ситуації?

That result was to be expected. - Такого результату слід було очікувати.

Where am I to go? - Куди мені йти?

Особливості вживання модального дієслова to be to

Розберемося, які існують особливості вживання модального дієслова to be to, і чим він відрізняється від подібних до значення модальних дієслів.

Was/Were to have done something

У випадку, якщо щось було заплановано або передбачалося домовленістю, проте не було зроблено, після модального дієслова to be to ставиться have і третя форма дієслова.

You were to have arrived by 3 pm. Where the hell were you? - Ти мусив прибути до 3 години дня. Де ти, чорт забирай, був?

I was to have completed the project by last Monday, but I failed to catch up with the schedule and do that on time. - Я мав закінчити проект минулого понеділка, але не зміг наздогнати графік і зробити це вчасно.

She gave a reporter the bomb that was to have been put on my flight. - Вона віддала репортерові бомбу, яку мали закласти на моєму рейсі.

To be to, must чи have to?

Модальні дієслова to be to, must і have to схожі у своєму значенні і всі можуть використовуватися для вираження зобов'язань та необхідності щось зробити. Різниця між ними полягає в контекстах використання: to be to використовується в контексті домовленості та правил, досить формальне дієслово; must також можна використовувати в контексті роздачі обов'язків, однак у сучасній англійській це буде звучати досить грубо, і must в основному використовується для того, щоб висловити особисте переконання і підкреслити, що той, хто говорить, повинен щось зробити, оскільки це його особисте рішення; have to використовується в тих ситуаціях, коли мовецю необхідно сказати, що він змушений або йому доводиться щось робити, тому що того вимагають обставини, і не робити цього він не може. Have to є найпоширенішим із цієї трійки та може часто замінити як to be to, так і must.

I am to attend this meeting today. -Я повинен відвідати цю зустріч сьогодні. (Я домовився, і я маю тому це зробити)

I must attend this meeting today. - Я зобов’язаний відвідати цю зустріч сьогодні. (Я ухвалив рішення, і я це зроблю)

I have to attend this meeting today. - Мені треба відвідати цю зустріч сьогодні. (Я змушений це зробити, тому що це не обговорюється і від мене не залежить)

Дякуємо Вам за прочитання цієї статті та сподіваємось, що Ви дізналися для себе багато нового!🙂

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер