20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Як мотивувати себе вчити англійську - кожен день на крок ближче до успіху

Лексика
6 хвилин читати
28.05.2024
0
0
99

Сьогодні англійська щодня є у нашому житті, що ще більше підкреслює необхідність її вивчення. Як набратися мотивації вивчати іноземну мову та не втратити запал через пару трійку днів – читайте у нашій статті!

Сьогодні важко знайти роботу, для якої не знадобиться знання англійської мови. Тисячі людей стикаються з тим, що англійська потрібна не тільки на роботі, а й для щоденних завдань, наприклад, щоб прочитати новини, купити іноземні продукти в магазині, подивитися фільм або вивчити інструкцію до нового гаджета. 

Скільки потрібно часу для вивчення англійської

Час – головний ресурс людства і кожна людина хоче використати його на 100% з користю. Тому одне з найчастіших питань - скільки часу на день потрібно виділяти на вивчення мови. Наша вам порада – не концентруйтесь на часі. Головне завдання студента – регулярно займатися англійською. Наприклад, коли ви відвідуєте спортзал, тіло стає струнким, зайві кілограми не набираються, а м'язи зберігають постійний тонус. Варто лише припинити заняття спортом – регрес не забариться і тіло повертається у вихідні параметри.

Так само працює і з вивченням англійської - приділяючи англійській кілька хвилин щодня, або виділяючи час на повноцінні уроки 2, а краще 3 рази на тиждень, ваш мозок все більше адаптується до мовного навантаження.

Для повноцінного корисного уроку достатньо 1-1,5 години, при тому, що 80% часу мозок знаходиться в тотально англомовному середовищі.

Крім уроків, візьміть у звичку приділяти англійській щодня хоча б 20 хвилин. Це може бути перегляд відео англійською, робота в додатках для вивчення слів, проходження тестів або читання коротких статей або постів у соцмережах англійською.

Чи змушувати себе вчити англійську

Самостійне вивчення мови вимагає серйозної дисципліни, адже ніхто, крім вас самих, не змусить вас приділяти час англійській. Так, у деяких випадках доведеться змусити себе витратити 20 хвилин на підтримку рівня мови, проте така звичка дасть гарантований результат. Однак це не означає, що потрібно вивчати англійську за будь-яких умов. Так як мотивувати себе вчити англійську і не витрачати на це свої нерви?

Якщо ви погано себе почуваєте, втомилися на роботі або психологічно не налаштовані на урок, тоді не потрібно силою змушувати себе вивчати нові слова. У такому разі навчання не принесе користі, а ще більше виснажить вас і точно не принесе радості.

Головне завдання студента створити таку обстановку, щоб вивчення англійської проходило легко та приносило задоволення. Вибирайте школу та вчителів, які націлені на особистісні цілі та підберуть для вас оптимальну програму вивчення мови, побудуйте графік уроків так, щоб вам не важко було переключитися з робочого настрою на англійську та щоб уроки не входили в розріз з вашими планами на відпочинок.

Якщо ви займаєтеся самостійно, дуже важливо дотримуватися балансу між навчанням і настроєм. Регулярне навчання аж ніяк не означає, що у вас немає варіантів перенести запланований english time або пройти пропущений урок наступного дня.

Насильним шляхом ніколи не вдасться досягти позитивного результату. Щоразу орієнтуйтеся на власні бажання, але не забувайте, що регулярність та дисципліна допоможе вам швидше досягти поставленої мети.

Вивчення "насильноі"

Такий шлях навчання англійській часто застосовується в школах англійської та стосується як дорослих, так і дітей. Проблема такого вивчення у тому, що студент не отримує позитивних емоцій від процесу, а беземоційно завчає слова та конструкції, які потім не може застосувати на практиці. Що менше задоволення отримує студент під час уроків, то менш охоче він продовжує вивчати мову. Сотні студентів кидають навчання лише тому, що їм не подобається школа чи викладач не зміг донести інформацію зрозуміло та захоплююче.

Оскільки для навчання передусім необхідні внутрішній стрижень і мотивація, то однієї такої “невдалої спроби” часто вистачає, щоб навідріз відбити бажання продовжувати вчити англійську. Тому за жодних умов не змушуйте себе робити те, що зовсім не хочеться, пам'ятайте тільки, що чим далі ви відкладаєте уроки, тим далі ви від своєї кінцевої мети.

Мотивація для вивчення англійської мови має бути всередині вас, а не нав'язана суспільством чи вчителями, тому зараз ми спробуємо допомогти вам її відшукати.

Проблема постановки цілей

Часто на запитання “як мотивувати себе вчити англійську” люди чують “просто сідай та вчи” або “постав мету”, проте як це зробити на практиці?

Постановка мети – наріжний камінь успіху. Кожен учень внутрішньо розуміє, навіщо йому потрібна англійська. Проте конче важливо візуалізувати власну мету, і навіть уявити, що ти вже її досяг, аби розуміти, у якому векторі потрібно до неї рухатись.

Наприклад, якщо вам потрібна англійська, щоб впевнено розмовляти за кордоном, побудуйте власну мету так: “Вільне володіння англійською у спілкуванні з іноземцями”. Так, це абстрактне поняття, але чим довше і старанніше ви працюватимете, тим більш ясною і відчутною стане ваша мрія.

Звичайно, краще ставити реалістичні цілі, наприклад "Мені потрібна англійська, щоб переїхати до США", або "Я повинен скласти іспит TOEFL на рівень В2", або "Отримати керівну посаду у компанії”.

Варто сказати, що іноді такі глобальні цілі викликають фрустрацію, оскільки кожна людина піддається самокритиці та розуміє, що досягти її не так легко. Для того, щоб не здатися на півдорозі, ставте собі мікроцілі чи підцілі, досягнення яких дасть вам мотивацію рухатися далі.

Наприклад, якщо ви ставите за мету “працювати менеджером по роботі з іноземними клієнтами”, розбийте її на підцілі:

  • навчитися розуміти графіки та описувати їх

  • переглянути конференцію з менеджменту англійською мовою

  • поговорити з менеджером іноземної компанії та попросити поради про вирішення кризової ситуації на роботі

  • підготувати проект для іноземної аудиторії

Повірте, як тільки у вас з'являється конкретна мета, вивчення мови стає в рази якісніше, аніж сліпе плавання в англійській граматиці та лексиці. І, насправді, вчити англійську, бо “всі навколо знають, а я ні”, це аж ніяк не те, що потрібно, якщо хочете впевнено володіти мовою.

Як знайти мотивацію для вивчення англійської

Кожен окремий студент називає власні причини вивчати англійську, проте всім потрібна мотивація, яка стане пуском для вивчення мови та досягнення поставленої мети.

Отже, як мотивувати себе вчити англійську і не втратити запал:

  • Уявіть себе, досягнувши бажаного.

Поставте себе в ситуацію, коли ви сдали тест на В2, вступили до університету в Лондоні або влаштувалися на роботу в адвокатській фірмі в США. Оточіть себе станом у цей момент, емоціями щастя від пройденого шляху, досягненнями на новому робочому місці, вільним спілкуванням із друзями у новій країні. Ці моменти, без сумніву, надихнуть вас на подальше вивчення мови, адже ніщо так не гріє душу, адже ніщо так не гріє душу, як мрії про найкраще життя.

  • Вивчайте англійську з родиною чи другом.

Разом вам буде легше підбадьорювати та підтримувати один одного в моменти, коли мотивація йде і хочеться забути про уроки. На додачу до цього, успіхи друзів підбадьорюватимуть вас працювати старанніше, щоб досягти бажаного результату.

  • Заохочуйте себе регулярне навчання.

Кожне навчання - це взаємодія дисципліни та заохочення, після пройденого уроку випийте зайву філіжанку кави, проведіть час із близькими, просто відпочиньте не займаючи голову нічим крім ТВ-шоу та фільмів. Давайте собі час відпочити від навчання та чергуйте приємне з корисним.

  • Беріть приклад із людей, якими захоплюєтеся.

Не всі наші кумири бездоганні з народження, і вже точно не кожен із них ідеально володів англійською з раннього дитинства. Дивіться інтерв'ю, фільми та шоу з людьми, які вас надихають, черпайте у них корисні фрази, вивчайте їхній шлях до успіху та пам'ятайте, що вони теж колись починали і не були впевнені, чи зможуть досягти поставленої мети. Так що не бійтеся вчитись новому!

  • Змагайтеся із самим собою.

Ставте собі завдання, які хочете виконати, та поступово підвищуйте планку. Якщо ви запланували прочитати 3 сторінки книги за день, спробуйте прочитати 5. З кожним разом збільшуючи обсяг, ви й самі не помітите, як спокійно читатимете по повному розділу, а потім і прочитаєте цілу книгу за 1 тиждень.

  • Різноплановий підхід до навчання.

Чергуйте книги, відео, подкасти, граматику та лексику, щоб вам не ставало нудно. За рахунок цього ви отримуватимете більшу кількість різносортного матеріалу, розширювати власний кругозір та отримувати задоволення від кожного уроку.

  • Мотиваційні поради.

Сьогодні більшість людей проводять 70% часу у телефонах. Завантажуйте мотиваційні програми, в яких можна виставити ціль, і програма щодня надсилатиме повідомлення на головний екран з мотиваційними фразами. Такий метод підходить не всім, проте кожній людині потрібна крапелька мотиваційного слівця, чи не так?

  • Ненав'язлива англійська.

Час англійської можна виділяти скрізь: вдома, на роботі, у транспорті, на тренуванні та навіть під час їжі. Використовуйте програми, які надсилають нагадування про вивчення мови, виділяйте по 5 хвилин на день на невеликі завдання, дозволяйте застосуванню відстежувати ваш прогрес і насолоджуйтесь короткими епізодами англійської щодня. Чим частіше ваш мозок перемикається на англійську і працює з новою інформацією – тим простіше буде досягти глобальної мети та не втратити інтерес!

Чи можна змусити дитину вивчати англійську

Діти - особлива категорія учнів, адже вони найчастіше не розуміють, навіщо їм потрібна англійська. Уявіть ситуацію: ви батьки дитини шкільного віку і чітко розумієте, що англійська мова неодмінно стане в нагоді вашому малюку. А дитина зовсім не зацікавлена ​​в уроках, адже їй набагато цікавіше провести час із друзями, піти на танці чи футбол та посидіти за комп'ютером.

Це типова ситуація практично у кожній сім'ї. Отже, як це виправити:

  1. Поясніть, чому для дитини важлива англійська. У такому разі недостатньо фрази "йди на урок, тому що я так сказав". Поставтеся до дитини як дорослої, розкажіть причини, з яких англійська мова стане в нагоді їй у майбутньому. Наведіть приклад, як вам важко було вивчати англійську у дорослому віці і як ваші друзі шкодують, що не приділили цьому достатньо часу в дитинстві.

  2. Дізнайтеся у дитини чому вона не хоче вчити англійську. Можливо, проблема полягає в тому, що дитині не підходить вчитель, не подобається формат проведення уроків, не цікаві матеріали (книги, зошити) або не вистачає інтерактивності. Запитайте, як можна полегшити їй вивчення мови, які теми вона хотіла би розбирати і який формат їй подобається. Не забувайте, що дитина займається тільки тим, що приносить їй задоволення і забавляє її, а змушувати її займатися сухими шкільними підручниками - аж ніяк не найкращий спосіб прищепити їй любов до іноземної мови.

  3. Вчіть англійську разом із дитиною. Найкращий приклад, який можна уявити дитині – свій власний. Коли дитина бачить, що мама та тато зацікавлені в англійській, використовують англійську лексику у повсякденному житті, із задоволенням читають разом англійські статті та дивляться фільми з англійською озвучкою або субтитрами, їй стає набагато цікавіше вивчати іноземну мову. Підтримуйте малюка у повторенні нових слів, вивченні віршів англійською і ви побачите, що йому буде простіше сприймати інформацію та розмовляти іноземною мовою.

  4. Підберіть матеріали, які зацікавлять дитину. Якщо ваш син любить персонажів з месників, знайдіть йому комікси з короткими репліками на тему фільмів. Донька любить Барбі – не питання, подаруйте їй книгу чи покажіть мультик із ляльками, де діалоги ведуться англійською. Для старших дітей – дивіться фільми, читайте статті та підписуйтесь на блогерів, які подобаються підліткам та підтримуйте їх у перегляді американських та англійських ресурсів. Навіть таку платформу як ТікТок можна використовувати з користю для вивчення мови, просто налаштуйте рекомендації ресурсу, щоб у стрічці з'являлося більше освітніх відео тавлогів англійською.

Такий підхід допоможе прищепити тінейджерам любов до англійської та дасть можливість вивчити сучасну лексику та сленг американців.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер