20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Напівмодальне дієслово have to

Граматика
6 хвилин читати
03.11.2023
0
0
334

У цій ситуації ми маємо чудовий помічник: напівмодальне дієслово have to. У цій статті ми розберемося, навіщо потрібне модальне дієслово have to, коли воно використовується і чим відрізняється від інших, схожих за значенням модальних дієслів. Почнемо!

Часто виникають ситуації, коли потрібно вказати на необхідність вчинення якоїсь дії. Потрібно забрати дітей зі школи, змушений відвідати зустріч із колегами та начальниками, доводиться заощаджувати, щоб накопичити грошей на якусь покупку. Іншими словами, у таких ситуаціях у нас немає вибору: дію треба зробити через те, що так складаються обставини. 

Примітка: дієслово have to часто відносять до модальних дієслів для зручності. Насправді, have to - це напівмодальне дієслово: воно має значення, властиве модальним дієсловам, але в реченні поводиться як звичайні, повнозначні дієслова. Для зручності, далі у статті ми називатимемо це слово як модальним, так і напівмодальним дієсловом.

Значення have to

Напівмодальне дієслово have to має основне значення і другорядні. Основне значення have to - це обов'язок щось зробити через те, що говорячому було сказано це зробити або так склалися обставини. В даному значенні, дієслово have to можна перекладати багатьма способами, головні з яких "повинен", "змушений", "доводиться", "потрібно", "треба", “мати щось зробити”, “мусити щось зробити")

Now our team has to work overtime not to fall behind the schedule. -Зараз наша команда змушена працювати понаднормово, щоб не відстати від графіка.

There’s no time. She has to go on. - Немає часу. Їй треба продовжувати.

Значення have to

З іншими значеннями модального дієслова have to розберемося у відповідному розділі, а поки що нам слід зрозуміти, як це слово використовується у різних типах речень.

Правила утворення модального дієслова have to

Модальне дієслово have to є і звичайним, і особливим одночасно. Справа в тому, що, як правило, модальні дієслова мають тільки одну форму, ніяк не змінюються в залежності від особи і поводяться в реченні, як допоміжні слова: у питаннях виносяться вперед і стоять перед підметом, а в запереченнях до них додається частка not. Більш того, більшість модальних дієслів вимагають після собі дієслово в першій формі без частки to.

Слово have to - виняток із цього правила. Воно працює в контексті абсолютно так само, як і будь-яке інше дієслово в англійській мові: його можна використовувати у всіх трьох часах, після he/she/it в теперішньому часі have змінюється на has, у запитаннях необхідно додавати допоміжні слова do, does, did та will залежно від часу, а також це слово можна використовувати поряд з іншими модальними дієсловами. Інакше кажучи, have to з погляду вживання - це звичайне дієслово, а не модальне.

Do I have to inform you? - Мені треба тебе поінформувати?

She will have to take her children from school tomorrow. - Завтра їй потрібно забрати дітей зі школи.

Glad we didn’t have to do that. - Радий, що нам не довелося цього робити.

Форми дієслова have to

Розберемося тепер чітко і по порядку, як використовувати модальне дієслово have to у питаннях, ствердженнях та запереченнях.

Ствердження

У стверджувальних реченнях модальне дієслово have to веде себе так само, як і інші дієслова: воно стоїть на другому місці в реченні.

Напівмодальне дієслово have to

We have to unite to overcome these problems. - Нам потрібно об'єднатися, щоби подолати ці проблеми.

I had to make a difficult decision at work and I think I succeeded. - Я повинен був прийняти складне рішення на роботі, і я думаю, що в мене вийшло.

She has to realize that no one will ever help her but herself. - Вона змушена усвідомити, що ніхто і ніколи їй не допоможе, окрім її самої.

Our partners will have to sign this agreement if they want to take advantage of this deal. - Нашим партнерам доведеться підписати цю угоду, якщо вони хочуть отримати вигоду від цієї угоди.

I have had to deal with him since the first grade. - Мені доводиться мати з ним справу з першого класу (дієслово have to використано в часі present perfect, щоб вказати, що їй доводиться вчиняти дію вже довгий час).

Заперечення

У заперечних реченнях модальне дієслово have to висловлює відсутність необхідності щось робити. Перекладати його слід, як "не потрібно", "не обов'язково", "немає потреби". Використовується have to в запереченнях так само, як і будь-яке інше дієслово: за допомогою додаткових допоміжних слів don't, doesn't, didn't, won't і так далі.

Напівмодальне дієслово have to

He doesn’t have to attend this meeting. Now he has learned all the information that will be given there. - Йому немає потреби відвідувати цю зустріч. Він і так уже дізнався всю інформацію, яку там дадуть.

We have never had to fulfill this kind of job. - У нас ніколи не було потреби виконувати таку роботу.

They didn’t have to engage more people in the project. - Їм було не обов'язково залучати більше людей до цього проекту.

I think we won’t have to come together again. The decision has been made. - Думаю, нам не доведеться збиратися знову. Рішення було прийняте.

He won’t tell us. And he doesn’t have to. - Він нам не скаже. Він не зобов'язаний.

Питання

У питаннях модальне дієслово have to також використовується, як і інші дієслова в англійській мові: на початок пропозиції необхідно додати допоміжні слова do, does, did, will і так далі.

Напівмодальне дієслово have to

Do we have to listen to it? - Нам це потрібно слухати?

Does she have to accomplish her contract duties by Friday? - Їй потрібно виконати обов'язки за контрактом до п'ятниці?

Did they have to look after your dog while you were on a business trip? - Їм треба було наглядати за твоїм собакою, поки ти був у відрядженні?

Will she have to stand trial? I can’t imagine. - Їй доведеться йти на судовий розгляд? Не можу уявити.

Випадки використання модального дієслова have to

Існує кілька контекстів вживання модального дієслова have to. Розберемося докладно з кожним із них.

Зобов'язання

Модальне дієслово have to використовується в тих ситуаціях, коли людині необхідно щось робити через якісь ситуації чи обставини, що склалися на роботі, в особистому житті і так далі.

You have to fulfill this project within the next three days. - Ти маєш закінчити цей проект протягом наступних трьох днів.

He has to do the dishes, while his wife has to tidy up the room. - Він повинен мити посуд, а його дружина має прибрати кімнату.

I have to take him into the library. - Я мушу відвести його до бібліотеки.

Відсутність обов'язку

У заперечних реченнях модальне дієслово have to свідчить про те, що людина не зобов'язана здійснювати ту чи іншу дію. Перекладати його можна, як "не обов'язково", "не потрібно", "не зобов'язаний", "немає потреби".

I don’t have to see you off. - Я не маю обов'язку тебе проводити.

We didn’t have to pay off his loan for him. It was his problem. - Ми не мали потреби виплачувати його кредит замість нього. То була його проблема.

Напівмодальне дієслово have to

Потреба

Потрібно сходити до лікаря, треба надіти окуляри, змушені відкласти справи та піти зустрітися з якоюсь людиною? Це все про дієслово have to, яке ідеально підходить для висловлення потреби щось зробити.

She has to put on a warm coat. She seems ill. - Вона змушена одягнути тепле пальто. Виглядає так, наче захворіла.

We had to involve more advanced technologies to solve that problem. - Нам довелося задіяти більше передових технологій, щоб вирішити ту проблему.

I will have to think about it. - Мені доведеться про це подумати.

Ймовірність та впевненість

Модальне дієслово have to використовується в тих ситуаціях, коли ви впевнені, що щось відбувається чи станеться, та повідомляєте про це свого співрозмовника. Перекладається воно у цьому значенні, як "швидше за все", "ймовірно", "напевно" і є абсолютно взаємозамінним з дієсловом must, яке має таке ж значення.

I see him quite often there. He has to work in an office over there. - Я бачу його досить часто там. Він, ймовірно, десь у тому районі в офісі працює.

He has to have something to do with it. - Він, напевно, має якесь відношення до цього.

Напівмодальне дієслово have to

Коли ми хочемо висловити впевненість у тому, що людина чи предмет уже вчинили якусь дію, після have to використовуємо have та третю форму дієслова.

They have to have gone home already. - Вони, ймовірно, уже пішли додому.

There’s no one at the station. The train has to have departed. - На станції немає нікого. Напевно, поїзд уже вирушив.

And your sister has to have seen this, so you know what it comes down to. - І твоя сестра, швидше за все, бачила це, тож ти знаєш, до чого все зводиться.

Особливості використання модального дієслова have to

Як і будь-яке інше дієслово, have to має деякі нюанси та особливості використання. У цьому розділі розберемося з ними.

Have got to, got to і gotta

У розмовній англійській модальне дієслово have to часто скорочується до gotta. Вийшло це так: крім have to в англійській мові існує модальна фраза have got to, яка має абсолютно таке ж значення. Оскільки носії англійської люблять все скорочувати, то з часом все більше людей викидали “have” та залишали лише “got to”.

I got to tell you something. - Я маю тобі щось сказати.

Зараз англомовні люди говорять досить швидко, тому got to стало вимовлятися практично разом і, таким чином, утворилося слово gotta, яке можна почути і у фільмах, і в піснях, і в розмовній англійській.

We gotta stay longer. - Нам треба залишитись на довше.

You gotta use all the opportunities you see. - Тобі треба використати всі можливості, які ти бачиш.

But now he’s dead. That means I gotta be the captain. - Але зараз він мертвий. Це означає, що я мушу бути капітаном.

Примечание: скорочений варіант gotta, як правило, використовується тільки в стверджувальних реченнях в теперішньому часі.

Have to і must

У тих, хто вивчає англійську мову, часто виникає плутанина у виборі: вибрати have to чи must? Відразу варто сказати, що така плутанина має місце бути тільки в стверджувальних реченнях: саме там значення must і have to частково схожі і перетинаються, а в заперечних реченнях і питаннях модальні дієслова must і have to кардинально відрізняються. Але про все по порядку.

Порівняння must і have to у стверджувальних реченнях

У стверджувальних реченнях модальне дієслово have to використовується в тих ситуаціях, коли існує робоче або життєве зобов'язання щось робити, оскільки існують певні правила або складаються певні обставини.

I have to be more outgoing at the moment, because I’m assigned to do more work which demands communication with people. - Я змушений бути більш товариським зараз, тому що мені дають більше роботи, яка вимагає комунікувати з людьми.

Напівмодальне дієслово have to

Модальне дієслово must використовується з трьома цілями: щоб висловити своє сильне рішення, щоб вказати, що хтось повинен щось зробити, тому що йому наказали. Також, must у ствердних реченнях використовується для того, щоб дати вкрай емоційну пораду.

I must leave, I’m sorry. - Я повинен йти, вибачте (це моє особисте рішення).

You must be home no later than at 10 pm. - Ти повинен бути вдома не пізніше, ніж о 10 вечора (Ця вказівка, наприклад, від батьків, і вона не обговорюється).

Dude you must try riding that roller coaster! You’ll never regret it! - Чувак, ти просто повинен спробувати покататися на тих американських гірках! Ти ніколи не забудеш цього! (моя емоційна порада, тому що я все ще під враженням)

Порівняння must і have to у заперечних реченнях

Говорячи про заперечні речення, модальні дієслова have to і must відрізняються докорінно.

Not have to означає відсутність обов'язку.

I don’t have to make excuses. - Я не повинен виправдовуватися.

She doesn’t have to work on weekends. - Їй не обов'язково працювати у вихідні.

Must not або, скорочено, mustn't, використовується для вираження заборони вчиняти якусь дію, тому що існують певні правила чи закони, що забороняють це робити. Перекладається, як “не можна”, “заборонено”.

You must not park your car in this area. - Тобі не можна паркувати машину у цій зоні.

You mustn’t tell me too much. - Тобі заборонено розповідати мені надто багато.

Порівняння must та have to у питаннях

У питаннях have to використовується найчастіше для того, щоб запитати, чи має людина потребу або обов'язок виконувати якусь дію.

Do you have to send the results by tomorrow? - Тобі потрібно надіслати результати до завтра?

Do we have to attend all of the lecturers? - Нам треба відвідати усі лекції?

Модальне дієслово must використовується в питаннях для висловлювання критики і невдоволення на адресу співрозмовника.

Must you smoke here? - І треба тобі тут палити?

Must they always come late? - Їм обов'язково вічно спізнюватися?

Must you wear that filthy thing on your head? - Тобі обов'язково носити ту мерзенну штуку на голові?

Дякуємо Вам за прочитання статті та сподіваємося, що вона була для вас корисною!

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер