20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Past Perfect – минулий час в англійській мові

Граматика
5 хвилин читати
16.11.2023
5
0
732

Past Perfect – один зі способів описати час, що минув, в англійській мові й розставити акценти в мові. Хоча без питань і непорозуміння тут не обійшлося, адже ще існують Past Simple та Present Perfect.

Щоб розібратися з особливостями застосування минулого досконалого часу, важливо зрозуміти ЯК кожен із зазначених вище часів пов'язаний з минулим, і яку роль відіграє безпосередньо паст перфект, чому і присвячена ця стаття.

Що таке Past Perfect Tense

Past Perfect Tense або Минулий Доконаний час – це час англійської мови, що описує час, що минув. Використовується, коли у минулому відбулося кілька подій і необхідно чітко позначити, яка з них була раніше. По суті паст перфект описує "попередню" або більш ранню подію з низки в минулому. Іноді його називають Past Perfect Simple.

Правила формування Past Perfect

Речення в Past Perfect Tense (паст перфект тенс) утворюються, використовуючи одну формулу для всіх осіб, чи то однина, чи множина:

Час Perfect виражається союзом дієслова "have" зі смисловим дієсловом. У цьому випадку HAVE стоїть у формі минулого часу – HAD, оскільки йдеться про Past. Смислове дієслово, як і раніше, набуває потрібної форми в залежності від свого походження: правильні дієслова отримують закінчення -ed (V1 + -ed), неправильні дієслова використовуються в третій формі - V3. Ось і все пояснення. Знаючи це, легко сформуємо необхідний тип речення.

Ствердні та негативні речення

HAD є основним дієсловом минулого доконаного часу, тому сам виконує функції формування і ствердження (Affirmative Sntences), і заперечення (Negative Sentences): NOT кріпиться безпосередньо до HAD.

Carrie and Mark had left for the party before I could join them. – Кері та Марк пішли на вечірку, перш ніж я зміг до них приєднатися.

I understood I hadn’t taken my keys too late. - Я дуже пізно зрозумів, що не взяв ключі.

Загальні та спеціальні питання

Загальне питання (General Question) будується винесенням HAD на початок питання. Якщо додати перед ним запитальні слова типу why, where, when, то вийде спеціальне питання (Special Question).

Had Kevin's family left for their vacation by the time he woke up? – Сім'я Кевіна поїхала у відпустку на той час, на той час як він прокинувся?

How had your company achieved record sales defore the economic failed? – Як ваша компанія досягла рекордних продажів до того, як економіка впала?

Слова-маркери минулого доконаного часу в англійській мові

Завдання маркерів відобразити порядок подій та показати, яка дія була раніше. Частина зі слів підказок застосовується у частині речення, де і Past Perfect, а частина – поруч із Past Simple, як написано в таблиці ниже:

Past Simple:

Past Perfect

Before

By the time

By then

When

Until

After

Once

As soon as

Already

By the time Ola arrived, the group had already started to do exercises online. – До того моменту, як Ола прийшла, група вже почала робити вправи онлайн.

Once I had returned the book to the library, I realized I needed it again. - Повернувши книгу в бібліотеку, я зрозумів, що вона мені знову потрібна.

Також існує два вирази, які також застосовуються як слова покажчики:

  • hardly…when

  • no sooner…than

За змістом вони подібні до виразу "as soon as" і перекладаються як "не встиг ...", "як тільки ...", "ледве ...", але мають відмінності в граматиці: в тій частині речення, де використовується паст перфект, застосовується непрямий порядок слів, як у загальних питаннях.

Hardly had she entered the room when they sang a Happy Birthday song for her. – Не встигла вона увійти в кімнату як вони заспівали їй пісню "З днем народження".

No sooner had George put його daughter Katie в crib than she started crying again. – Тільки-но Джон поклав свою дочку Кеті в колиску як вона знову почала плакати.

Випадки вживання

Головна відмінність Past Perfect від інших минулих часів – точка зору. Використовуючи минулий доконаний час, людина, яка говорить, ніби обертається назад, дивиться на зроблене і описує те, що “бачить”.

Така точка зору, формує ряд варіантів вживання даного часу.

1️⃣ Розповідь про кілька дій у минулому НЕ в хронологічному порядку. Це ключова відмінність Past Perfect (або Past Perfect Simple) від Past Simple, який описує події виключно відповідно до хронології.

Mary came to see George after she hadn’t seen him at the meeting. – Мері прийшла побачитися з Джорджем після того, як не побачила його на зборах.

У цьому контексті Past Perfect часто супроводжується словами: realize, understand, know, remember, find out etc.

When Mary came to the office she realized she had forgotten the presentation at home. – Коли Мері прийшла до офісу, вона усвідомила, що забула презентацію вдома.

2️⃣ Непряме мовлення. Щоб в англійській мові передати слова однієї людини іншій, необхідно “зістарити” речення: зробити один крок назад у граматичних часах. Такий самий принцип застосовується і при узгодженні часів.

Mary: "I was so upset with him". → Mary said she had been so upset with him.

Elsa: "I have been abroad many times". → Elsa said she had been abroad many times.

Зверніть увагу: якщо у прямій промові використовувався Past Simple або Present Perfect, то в непрямій промові обидва часи трансформуються в Past Perfect.

3️⃣ Завершення дії та отримання результату в минулому з видимим результатом. Як Present Perfect описує наявність результату в цей час, так і Past Perfect (паст перфект) говорить про отримання результату від однієї дії до початку другої дії в минулому.

As soon as I had cleaned the whole flat the social worker knocked the door. – Тільки-но я прибрала всю квартиру, як соціальний працівник постукав у двері.

4️⃣ Опис скільки разів повторилася одна і та ж дія до зазначеного моменту в минулому. Як Present Perfect визначає кількість досвіду на момент поточного часу, описуючи скільки разів виконувалась дія до цього, так і Past Perfect описує даний досвід до другої дії в минулому.

I had done it millions of times before he was born! – Я робив це мільйон разів ще до його народження!

5️⃣ Тривалість дії до певного моменту у минулому. Як у випадку з Present Perfect Continuous, що перетворюється на Present Perfect при вживанні noncontinuous verbs, так і Past Perfect Continuous перетворюється на Past Perfect Simple (паст перфект симпл).

They had been married for 12 years when she got pregnant. – Вони були одружені вже 12 років, коли вона завагітніла.

Відмінність від інших часів

Найчастіше люди, які вивчають мову, не розуміють остаточно різницю між Past Perfect, Present Perfect і Past Simple. Не дивно, адже кожен із цих часів так чи інакше пов'язаний з минулим. Саме в деталях криється різниця часів.

Past Simple vs Past Perfect

Якщо говорити про подібності, то обидва часи:

  • говорять про дії у минулому;

  • можуть описувати дії, які людина мала намір зробити, але не вдалося.

I had hoped (or I hoped) to visit that museum before I left the country, but it's usually closed on Tuesdays. – Я сподівався відвідати той музей перш ніж поїду з країни, але він зазвичай закритий у вівторок.

Якщо говорити про відмінності, то важливо звернути увагу на те, ЯК кожен час говорить про минуле.

Використовуючи Past Simple, той, що говорить як би повертається в самий початок низки подій і розповідає про події в хронологічному порядку.

We prepared everything for the party and only then she came. – Ми приготували все для вечірки, і тільки тоді вона прийшла.

Використовуючи Past Perfect, людина, що говорить, як би обертається назад, дивиться на зроблене й описує те, що "бачить". Така розповідь часто йде не в хронологічному порядку, тому що починається з тієї дії, що “ближча” до вас у часі.

By the time she came, we had already preparated everything for the party. – До того моменту, як вона прийшла, ми вже приготували все для вечірки.

У повсякденному житті, описуючи ряд подій, більше віддають перевагу Past Simple, оскільки порядок того, що відбувається, зрозумілий з контексту. Past Perfect використовують коли особливо важливо підкреслити, яка подія була раніше.

Present Perfect vs Past Perfect

Загальною рисою для Present Perfect і Past Perfect є результативність дій і зв'язок з минулим часом. На цьому схожість закінчується. 🙃

Present Perfect описує дію, що сталося в недавньому минулому (відносно точки "зараз") і результат цієї дії видно досі. Візьмемо банальний приклад із машиною:

I have bought a car lately. – Я нещодавно купив авто.

Наприклад, авто ви купили 1го числа, а зараз уже 15. За фактом виходить, що покупка машини – дія, що залишилася в минулому, вона була 2 тижні тому, але результат і нові відчуття у зв'язку з покупкою є досі.

Спираючись на покупку машини, Past Perfect буде описувати те, що відбувалося раніше – раніше минуле.

I had been a pedestrian for 15 years before I bought a car. – Я був пішоходом 15 років перед тим, як купив авто.

Якщо акценти, емоції та деталі вам не важливі, можна зібрати все в одне речення, що показує лише хронологію подій.

I was a pedestrian for a long time then I bought a car and now I’m a happy driver. – Довгий час я був пішоходом, потім купив авто і зараз я щасливий водій.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер