20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Past Perfect Continuous

Граматика
5 хвилин читати
18.08.2024
0
0
99

Past Perfect Continuous поєднує в собі характеристики і часу Perfect, і часу Continuous. Тому цей тип речення буде використовуватися в ситуаціях, коли є процес дії в минулому і витрачений час (як у Continuous)

“Ось почнеш вивчати паст пьорфект континіус, тоді зрозумієш, що таке складна граматика”. Темою Past Perfect Continuous лякають всіх, хто вивчає англійську мову, як лякають дітей бабайкою під ліжком. За ідеєю, це може допомогти усвідомити простоту інших тем, але ефект виходить зовсім інший: і інші теми не сприймаються легше, і Past Perfect Continuous виглядає справжнім монстром. Насправді все значно простіше. “Страшний” час Past Perfect Continuous – це лише союз правил що застосовуються у Past, а також часів групи Perfect та Continuous. У цій статті ми розглянемо, як формується Past Perfect Continuous, коли застосовується і які є підводні камені, без страшилок та залякувань. 😉

Що таке Past Perfect Continuous Tense?

Past Perfect Continuous (минулий доконаний тривалий час) – це час, що описує результат дії з прив'язкою до другої дії, як часи групи Perfect, і звертає увагу на тривалість смислової дії, як часи групи Continuous. Іншими словами, Past Perfect Continuous показує, скільки часу в минулому було витрачено на виконання першої дії, поки не відбулося друге.

Past Perfect Continuous: правила формування

Оскільки Past Perfect Continuous – це симбіоз часів Perfect та Continuous, то правило утворення часу виглядає так:

Розглянемо детальніше кожен тип речення.

Твердження

Твердження будується класичним чином: дійова особа + зв'язка допоміжних дієслів + смислове дієслово.

Mary and Mark had been renting that flat for 10 years when they decided to buy their own one. – Мері та Марк винаймали цю квартиру 10 років, коли вирішили купити власну.

By the time I finished packing up, my daughter had been playing by herself for 40 minutes. – На той час, як я закінчив збирати речі, моя дочка грала одна вже 40 хвилин.

They'd been running marathon for 3 hours by the time they realized the finish line was close. – Вони бігли марафон уже 3 години, коли зрозуміли, що фініш близький.

Заперечення

Заперечення будується так само, як і твердження, з однією відмінністю: додається частка NOT після допоміжного дієслова HAD.

картинка

I had not been thinking about that idea for a long time before I mentioned it. – Я довго не міркував про цю ідею, перш ніж висловив її.

Martin hadn’t been playing the violin for months before he joined the band. – Мартін не грав на скрипці багато місяців, перш ніж приєднався до групи.

They hadn't been talking to each other much since the argument. – Після сварки вони мало розмовляли один з одним.

+Загальне питання

Для побудови загального питання винесіть допоміжне дієслово HAD на початок речення.

Had the studentsbeen waiting for over 30 minutes by the time the teacher arrived? – Чи очікували учні понад 30 хвилин до приходу вчителя?

Had you been experiencing any issues with your internet connection before the outage? – Чи були у вас проблеми із підключенням до Інтернету до збою?

Спеціальне питання

В основі спеціального питання знаходиться правильне загальне питання, перед яким додається питальне слово: when, why, where etc.

How long had your team been improving the project by Monday? – Як довго ваша команда корегувала проект на момент понеділка?

What had they been planning to do before they decided to look in on us? – Що вони планували робити до того, як вирішили нас провідати?

Where had she been studying before she got that well-paid job? – Де вона навчалася до того, як отримала ту високооплачувану роботу?

Винятки

Без винятків не обходиться жодне правило англійської. Past Perfect Continuous не є винятком. 😄

Описуючи стани, в якому людина перебувала деякий час, Past Perfect Continuous перетворюється на Past Perfect, тому що в реченні немає фізичної дії, але є стан, почуття, емоції.

I had been ill for days before I went to see a doctor. – Я хворів кілька днів, перш ніж пішов до лікаря.

We had been absolutely happy ever since we moved to the new city. – Ми були абсолютно щасливі з того часу, як переїхали до нового міста.

He had been very anxious before the exam started. – Він дуже хвилювався перед початком іспиту.

Така ж доля спіткала і Non Continuous Verbs, тобто ті дієслова, які не застосовуються в часі Continuous. Щоб описати, скільки часу пішло на виконання такої дії, доведеться, як і в першому випадку, трансформувати Past Perfect Continuous у Past Perfect. Згадаймо, що це за дієслова:

  • Дієслова сприйняття (Verbs of perception): see, hear, smell, taste

  • Дієслова психічних станів (Verbs of mental states): know, believe, understand, recognize

  • Дієслова володіння (Verbs of possession): have, own, belong

He had had doubts about the project before he finally made a decision. – Перш ніж він нарешті ухвалив рішення, у нього були сумніви щодо проекту.

We had known each other for years before we lost touch. – Ми знали один одного багато років, перш ніж втратили зв'язок.

They had needed more space in their apartment before they decided to move. – Перш ніж вони вирішили переїхати, їм потрібно було більше місця у квартирі.

Вживання Past Perfect Continuous

Як уже говорилося раніше, Past Perfect Continuous поєднує в собі характеристики і часу Perfect, і часу Continuous. Тому цей тип речення буде використовуватися в ситуаціях, коли є процес дії в минулому і витрачений час (як у Continuous), а також результат першої дії та прив'язка його до другої, пізнішої дії (як у Perfect). Все разом це виливається у такі ситуації:

  • Завершення дії та отримання результату у минулому з видимим результатом із зазначенням витраченого часу.

I was frustrated because he had been interrupting me during the entire meeting. – Я був засмучений, тому що він перебивав мене протягом усієї зустрічі.

  • Тривалість однієї події до другої точки чи події у минулому.

Mary’d been preparing for the recital for hours when Colin called her to go out. – Мері готувалася до концерту кілька годин, коли Колін покликав її надвір.

  • Період тривалості дії, перш ніж вона завершилася та відбулася інша подія.

By the time we landed in Norway, our family had been waiting for us at the arrivals for over an hour. – До того часу, як ми приземлилися в Норвегії, наша сім'я чекала на нас у залі прибуття вже більше години.

Маркери для Past Perfect Continuous

Використовуючи Past Perfect Continuous, у реченні виникають слова та висловлювання, що демонструють, що дія почалася, скільки вона тривала і чи завершилося на момент виконання другої дії:

  • when – коли

  • before – до

  • by the time – до того як

  • till – до (частіше для заперечень)

  • until – до (частіше для заперечень)

  • for – протягом

    • for an hour – протягом години

    • for 3 days – протягом трьох днів

    • for a week – протягом тижня

  • all, the whole – весь, цілий

    • all day (long) – весь день

    • the whole week– весь тиждень

    • all / the whole year – цілий рік

  • since - з (точка початку дії)

    • since 6 p.m. - з 6 вечора

    • since last month – з минулого місяця

    • since 1991 - з 1991 року

Jane’d been working as a CEO for 7 years when she decided to make a major career change. – Джейн працювала генеральним директором 7 років, коли вирішила кардинально змінити кар'єру.

Lidia felt well-prepared for this marathon because she had been training every day since December. – Лідія почувалася добре підготовленою до цього марафону, оскільки тренувалася щодня з грудня.

Активний та пасивний стан

Що стосується активного та пасивного станів, то все вище розглянуте – це активний стан. Говорячи про пасивний стан для Past Perfect Continuous, думки розділилися. Одні вважають за краще озвучувати, що такого правила немає, інші навпаки – кажуть, що пасив використовується у будь-якому часі. Правда ж посередині:

  • Формула часу Past Perfect Continuous у пасивному стані присутня, точніше її можна написати, дотримуючись правил англійської мови. Виглядати така формула буде так:

  • Пасивний стан не застосовується в парі з Past Perfect Continuous, а також з Present Perfect Continuous, Future Perfect Continuous та Future Continuous, тому що і без того складна конструкція речення стає в рази складнішою. Безглуздо заганяти себе у складні обставини, якщо є способи донести інформацію іншими словами, зберігши першочерговий зміст і не обтяжуючи себе хитро мудрою граматикою.

Past Perfect Continuous vs Past Continuous

Past Perfect Continuous, як і Past Continuous, описують минулий час, проте використовуються в ситуаціях неоднакового типу.

Past Continuous (або Past Progressive):

  • використовується для опису дій або подій, які тривали або відбувалися у певний момент у минулому;

  • утворюється з використанням дієслова "бути" в минулому часі в парі з основним дієсловом у формі дієприкметника теперішнього часу (Ving): was / were + Ving.

Crage was doing house chores when somebody called him. – Крейг займався домашніми справами, коли йому хтось зателефонував.

Past Perfect Continuous:

  • використовується для опису дій або станів, які тривали до чітко визначеного моменту у минулому, часто з акцентом на тривалість дії чи стану;

  • утворюється з використанням дієслова ть» (had) в минулому досконалому часі плюс «been», за яким слідує основне дієслово у формі дієприкметника теперішнього часу (Ving): had + been + Ving.

Crage had been doing house chores all day before he decided to take a tea break. – Крейг цілий день займався домашніми справами, перш ніж вирішив зробити перерву на чай.

Іншими словами:

Past Continuous фокусується на діях, які тривали у чітко визначений момент у минулому.

Past Perfect Continuous наголошує на тривалості дії або стану, що тривав до чітко визначеного моменту в минулому.

 

Past Continuous

Past Perfect Continuous

Использование

Дія, що триває, в чітко визначений момент у минулому

Дія, що продовжується, до чітко визначеного моменту в минулому

Формула

was \ were + Ving

had + been + Ving

Пример

I was doing the laundry when he came.

I had been doing the laundry this way for 10 years when my mother-in-law told me that this method was useless.

Перевод

Я прала, коли він прийшов.

Я прала в такий спосіб вже 10 років, коли свекруха сказала мені, що цей метод марний.

Для засвоєння різниці між Past Continuous та Past Perfect Continuous, вправи та усна практика виступають невід'ємними інструментами.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер