20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Рівень Advanced

Граматика
4 хвилини читати
24.03.2024
0
0
69

Що таке рівень Advanced, кому він підходить, який матеріал вивчається – на ці та інші питання дамо відповідь у цій статті.

Advanced – такий бажаний рівень, про який мріє кожна англійська мова. Здавалося б, стільки вже пройдено, що ще залишається вивчити, щоб бути як носій? Хочеться сказати, що тут і починається справжнє вивчення мови, але про все по порядку. 

Рівні володіння англійською

Advanced рівень англійської мови, або як часто люди гуглять "едвансд", відповідає рівню C1 за класифікацією CEFR. Іншими словами - це вільне володіння англійською мовою, коли від носія вас відокремлює лише менший словниковий запас.

A – елементарне володіння

A1

Рівень новачка

Beginner

Elementary

A2

Передпороговий рівень

Pre-Intermediate

B – самостійне володіння

B1

Пороговий рівень

Intermediate

B2

Пороговий просунутий рівень

Upper-Intermediate

C – вільне володіння

C1

Професійний рівень

Advanced

C2

Рівень носія

Proficiency

Рівень англійської Advanced – це

Рівень англійської Advanced - це рівень знань, коли людина володіє достатнім рівнем знань у різних сферах і здатна підтримати розмову про них без попередньої підготовки, вловити прихований зміст і відтінки мови в, здавалося б, нехитрі пропозиції. Високий рівень знань допомагає демонструвати гнучкість під час бесіди та досягати поставленої мети, чи то особистої, академічної чи професійної сфери.

Кому підходить рівень Advanced?

Якщо попередніх рівнів були присутні граматичні критерії, орієнтуючись куди, можливо прийняти рішення про проходження навчання, то рівня Advanced картина певною мірою інша.

Істинне знання мови характеризується рівномірно розвиненими навичками, без яких немає жодної мови: говоріння, сприйняття на слух, писання, читання. Кожна з цих навичок стоїть на двох "слонах": на знанні граматики та лексики, а отже, залежать від них. Навчання на рівні Advanced передбачає, що учневі потрібно вже знати та вміти застосовувати граматику та вивчену лексику англійської мови з попередніх рівнів. Завдання рівня Advanced – розширити ці знання, доповнити їх новими смисловими нюансами.

Якщо є проблеми з граматикою та/або лексикою, то читання, лист, слухання та говоріння буде даватися насилу:

  • мова співрозмовника звучатиме як білий шум (listening);

  • читання в оригіналі (reading) займатиме багато часу, оскільки без перекладу слів та розбору граматики не обійтися;

  • лист (writing) насилу даватиме через відчуття, що слів багато, а як їх зібрати разом — незрозуміло, тому тексти будуть написані нудною, рядовою мовою;

  • те саме стосується і говоріння (speaking): у голові багато думок, їх хочеться оформити в складну пропозицію, щоб передати глибину, але незрозуміло як, тому мова стає примітивною і не барвистим.

Хіба заради такого люди йдуть на рівень Advanced? Саме ні. Також важливо враховувати чинник інтересів особистості. До рівня Advanced список тем, що вивчаються, давно вийшов за рамки “особистих” справ і вже стосується політики, економіки, фінансів, глобальних проблем тощо. Якщо людина не цікавиться цими темами і не володіє мінімальним запасом знань з кожної теми рідною мовою, то навчання на рівні Advanced буде скрутним. Адже доведеться розбиратися в одній темі одразу у зрізі кількох культур, країн, народів. Інакше матеріал буде відправлений у дальні куточки пам'яті та перетвориться відразу на пасив, адже не отримає підкріплення рідною мовою.

Іншими словами, просунутий рівень англійської створений для тих, хто:

  • вільно володіє англійською граматикою, без прогалин у ній;

  • підтвердив рівень знань Upper-Intermediate, який є підготовкою до просунутого рівня;

  • вільно спілкується з англомовними людьми, але робить зайві паузи, через що не звучить так само вільно, як у носіїв мови;

  • займається самоосвітою, з різнобічним колом інтересів, які здатний обговорювати рідною мовою.

Навички, що набуваються на рівні англійської Advanced

Відмінною рисою людини, яка досягла Advanced рівня, є спілкування без зусиль. Що це означає?

  • Словниковий запас (vocabulary) цьому рівні сягає 5000 тисяч і дозволяє лавірувати від теми до теми, без підбору слів, без зусиль переходячи з теми тему.
  • Граматика (grammar) розвинена до рівня, щоб людина була здатна розуміти як “правильну” мова, а й погано структуровану. Так само граматичні конструкції в мові вибираються не за принципом "це для мене складно, а це — легко", а за принципом "доречно – не доречно" і вибір цей відбувається вже інтуїтивно. Розмовна англійська стає незаперечно розмовною.
  • Так як граматика і лексика – на високому рівні, навички взаємодії (speaking and writing) і навички розуміння (listening and reading) характеризуються здатністю сприймати, розуміти та доречно реагувати на отриману інформацію без зусиль. Людина не витрачає ресурсів на пошуки слова, граматичної конструкції чи висловлювання.
  • Взаємодія (speaking and writing) відбувається легко, мова людини гнучка. Кожне твердження легко перефразується, без фіксації на одному формулюванні. Перевірка будь-якого типу, чи то пробне заняття в школі, чи вступний іспит, покажуть високий рівень взаємодії англійською мовою.
  • Розуміння (listening and reading) проходить так само легко: чи це правильно структурована, літературна мова чи "вулична" мова. Людина без зусиль розуміє співрозмовника, теле- і радіопередачі, статті тощо, оскільки словниковий запас охоплює широкий спектр тем.

Програма рівня англійської Advanced

Рівень англійської C1 – рівень свободи та незалежності. Граматика попередніх рівнів відкривається під новим кутом, а лексика торкається навколишнього світу та його устрою. Нижче наведена приблизна програма рівня едвансд.

Лексика

Environment

Society

Business

Career

Family

Vacation

Взаємодія людей різних сферах: бізнес, довкілля, сім'я, кар'єра тощо.

get/become phrases

grow/turn/go phrases

Зміни станів та способи їх описати.

Prefixes

Suffixes

Формування нових слів за допомогою префіксів та суфіксів.

Phrases for conversations

Idioms

Phrasal verbs

Фрази, завдяки яким ваша мова звучить максимально природно, як носії.

Seem, sound

Озвучуємо те, яким вам щось здається.

Граматика

Future Perfect

Be to

Способи опису майбутніх подій.

Complex Object

Complex Subject

Складне доповнення і підлягає англійською мовою для опису власних думок або передачі чужих слів.

Suggest, remember, regret, go on, stop

Особливості роботи з рядом дієсловом залежно від форми наступного дієслова.

Allow, let, make

Слова, що застосовуються для дозволу або примусу до дії.

Can't, can't have

Needn't, needn't have

Should

Модальні дієслова, що виражають потребу, обов'язок, необхідність, ймовірність тощо.

Have sth done

Розмова про дії, виконані “чужими” руками.

Conditionals (0, 1, 2, 3, mixed)

Even, even though, even if

Умовні пропозиції та варіанти їх варіації на різні випадки.

Have trouble

Вираз труднощів у виконанні дії.

Passive Voice

Пасивна застава, як спосіб акцентувати увагу на об'єкті, над яким виконувалася дія.

Як удосконалюватимуться знання на курсі Advanced

Рівномірний розвиток навичок читання, письма, говоріння та сприйняття на слух є ключем до успіху. Тому необхідно, щоб кожне заняття було сплановане таким чином, щоб студент мав можливість практикувати кожну з них у достатній кількості з урахуванням нової лексики та граматики.

Після завершення курсу Advanced учень повинен легко і без зусиль розуміти, що саме говорить співрозмовник (Listening), незважаючи на темп мовлення та акцент. Прослуховування аудіо-книжок, онлайн подкастів, лекцій або перегляд фільмів без субтитрів також має відбуватися легко. Хоча 10-12% інформації досі може залишатись незрозумілою, і це нормально.

Розмова (Speaking) ведеться без зайвих пауз хоч про глобальне потепління, хоч про ставлення суспільства до міжрасових шлюбів, аргументуючи власну позицію складнопідрядними пропозиціями, наводячи приклади. Те саме відбувається і письмово (Writing).

Читання (Reading) художньої літератури та технічних текстів середньої складності не потребує надзусилля. Так само як і читання новин у популярних виданнях (напр. ВВС).

Отже, Advanced – це рівень якісного вільного спілкування на різнобічні теми, хоча зовсім не остання сходинка у цій подорожі. Попереду – Proficiency.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер