20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Рівень англійської Proficiency

Граматика
3 хвилини читати
18.04.2024
0
0
91

У цій статті розглянемо, які критерії володіння рівнем C2 та розглянемо приклад програми навчання.

Кажуть, що той, хто володіє англійською на рівні C2, володіє мовою нарівні з носіями, а точніше нарівні з "освіченим носієм". Це твердження коректне лише частково.

Носій будь-якої мови легко та впевнено спілкується власною мовою, незалежно від рівня освіченості, заробітку, інтересів тощо. Якщо людина українець, то легко спілкуєтесь українською мовою. Якщо іспанець - іспанський не складає труднощів. Саме про цей критерії йдеться, коли учні з рівнем C2 англійської мови прирівнюються до носіїв: легкість спілкування.

Рівні володіння англійською

Proficiency – найвищий рівень англійської мови, що відповідає рівню C2 за класифікацією CEFR. Іншими словами – це найвищий ступінь легкості, точності та коректності володіння мовою. Людина усвідомлює, розуміє та доречно реагує на будь-яку отриману інформацію.

A – елементарне володіння

A1

Рівень новачка

Beginner

Elementary

A2

Передпороговий рівень

Pre-Intermediate

B – самостійне володіння

B1

Пороговий рівень

Intermediate

B2

Пороговий просунутий рівень

Upper-Intermediate

C – вільне володіння

C1

Професійний рівень

Advanced

C2

Рівень носія

Proficiency

Рівень англійської Proficiency – це

Як уже говорилося, рівень Proficiency – рівень володіння англійською мовою максимально легко, вільно, без затримок у розумінні та озвучуванні відповідної реакції. Часто цей рівень називається рівнем “носія мови”, проте не так через словниковий та граматичний запас (хоча і це теж), а через легкість спілкування на необмежені теми, без мінімальної допомоги сторонніх.

Цікавий факт: часто, люди, які вивчають англійську мову, мають куди більший словниковий і граматичний запас, ніж самі носії, а також у рази краще розуміють суть, оскільки готуються до різних ситуацій.

Кому підходить рівень Proficiency?

Рівень Proficiency однозначно потрібен не кожному, оскільки завдання в англійській будуть у кожного свої. Якщо ви вирішили йти до кінця, на рівні C2 важливо враховувати два критерії.

Як і на рівні Advanced, на рівні Proficiency студент стикається з багатьма темами для спілкування, без знання яких у рідній мові, навчання буде скрутним. Тому рівень C2 підходить людям із різнобічним колом інтересів, а також бажанням та готовністю вміти спілкуватися на задані теми легко, без зусиль.

Другий критерій стосується лексичного та граматичного запасу, а також їх коректного, доречного застосування. Як кажуть, тут не до виправлення недоліків у базових знаннях.

Навички, що набуваються на рівні англійської Proficiency

  • Словниковий запас (vocabulary) людини на рівні C2 досягає 6000 слів.
  • Граматика (grammar) також освоєна та вивченню підлягають виключно словесні конструкції. Присутнє повне розуміння граматичних часів та похідних конструкцій, не тільки з технічного боку (що за чим йде), але і з погляду доречності, контексту та емоційного наповнення. Приходячи на цьому рівні, на тестування або якесь онлайн пробне заняття, ваш тест буде написаний бездоганно, а граматика та лексика будуть на висоті.
  • Так як граматика і лексика – фундамент для розвитку навичок слухання та говоріння, до рівня C2 навичка сприйняття мови на слух (listening) і навичка говоріння (speaking) вже розвинені достатньо для комфортного спілкування. Рівень Proficiency наголошує на досягненні найвищого рівня свободи та легкості безпосередньо у спілкуванні, у розмовній англійській: коли тема змінюється по клацанню пальців і учень не випадає зі спілкування, а підхоплює нову хвилю бесіди безперешкодно.
  • Те саме стосується навичок письма (writing) і читання (reading): для комфортного сприйняття текстів та ідей закладених у них, а також для письмового спілкування, вже є рівень Advanced. Proficiency ж націлений на досягнення легкості у сприйнятті будь-якої теми: щоб прочитавши новини про спорт, людина легко продовжила читати історію становлення держави, а після цього написала звернення до музею з проханням провести освітню виставку, присвячену Декларації прав людини з аргументацією позиції.

Програма рівня англійської Proficiency

Рівень Proficiency ставить за мету занурити учня якомога глибше в розуміння та почуття англомовної культури. Тут не вивчається граматика. Всю граматику було вивчено за попередні рівні. Однак цей рівень, як жодний інший, наповнений читанням, вправами на слух, публічними виступами та іншими видами взаємодії з англійською мовою, що стає можливим за рахунок лексики. Нижче наведено зразок програми навчання на рівні C2.

Лексика

Mastery

Education

Лексика присвячена розумію, хто такий професіонал, майстер та висококваліфікований фахівець, а так само, як цього досягти шляхом навчання.

Human rights

Декларація прав людини ООН та її місце у світі.

The art of public speaking

Effective body language for public speaking

Мистецтво виступу на публіці, використовуючи вербальні та невербальні послання.

Global goals

Sustainable Development

Стабільний розвиток як глобальна мета.

Idioms

Ідіоми та звороти, що розширюють мовлення і дають більше відтінків для кожної ситуації.

Artificial Intelligence (AI)

Штучний інтелект, його місце та вплив на життя сучасників.

Humor and culture

Language and culture

Мова та гумор, як невід'ємний елемент англомовної культури та легкий шлях знайомства з цією культурою.

Як удосконалюватимуться знання на курсі Proficiency

Якщо раніше було відчуття, що розмовної практики вже багато, то рівень Proficiency відкриє нове розуміння словосполучення “багато практики”. Адже тут уже не буде місця повторенням та вивченню граматики по сотому колу. Граматику вже треба знати. Тут буде багато лексики та розмовної практики:

  • аудіо практики: слухається текст, мова, пісню чи виступ та аналізується;

  • практики виступу на публіку: самопрезентація, відстоювання власної точки зору за рахунок аргументів у відкритих дебатах тощо;

  • розбір ситуацій, що відображають культурну спадщину англомовних країн у фільмах, музиці, книгах тощо.

Якщо попередні рівні націлювалися на те, щоб навчити людину перебувати у воді і плавати, а не тонути, то C2 рівень англійської спрямований на те, щоб дати відчуття рідного середовища, щоб людина розуміла приховані послання і відчувала себе в англомовному середовищі, воістину, як риба в воді.

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер