20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Сполучники в англійській мові

Граматика
6 хвилин читати
14.05.2024
0
0
118

У цій статті розберемося, що таке сполучники в англійській мові, якими вони бувають, куди їх ставити і як з їхньою допомогою будувати видатні речення!

Багато людей, які вивчають англійську мову, мріють про те, щоб говорити довгими, складними та заплутаними реченнями, як вони це роблять у рідній мові. І справді: складні речення передають відтінки сенсу, які прості речення передати не в змозі. Ця стаття присвячена спеціальним словам, які допомагають людям, що говорять англійською, складати довгі і красиві речення. І називаються дані слова – сполучниками. 

Що таке сполучники в англійській?

Сполучники (Conjunctions) - це маленькі слова, функцією яких є з'єднання двох слів або частин речення, додаючи при цьому додаткові відтінки сенсу, про які ми поговоримо у наступних розділах. Суть цих коротких слів полягає в їх назві: вони "сполучають" слова та речення, укладають "союзи" між частинами речення і цілими реченнями.

We are professional singers and they are amateur dancers. - Ми - професійні співаки, а вони - танцюристи-початківці.

We will fight until we win. - Ми воюватимемо, поки не переможемо.

He decided to quit because he wasn’t satisfied with the working conditions. - Він вирішив звільнитися, бо був не задоволений робочими умовами.

Якими бувають англійські сполучники?

Сполучники в англійській мові прийнято класифікувати за їх походженням та за їх функціями у реченні. У цьому розділі поговоримо саме про класифікацію спілок в англійській їхньому походженню.

Прості сполучники (simple conjunctions)

Прості сполучники - буквально "прості", тобто це маленькі слова, що складаються з одного кореня або, інакше кажучи, з кількох літер. До найпопулярніших простих сполучників відносяться такі слова:

  • And - і, й, та, а
  • But -але
  • As - оскільки
  • If - якщо
  • Till - доки не
  • How - як
  • So - тому
  • Then - потім

We’re going to find a solution and handle this problem. - Ми збираємося знайти рішення і владнати цю проблему.

She will be here till her boyfriend picks her up. - Вона буде тут, доки її хлопець не забере її.

He has stolen her wallet, so she’s going to take him to court. - Він украв її гаманець, тому вона збирається подати на нього до суду.

Похідні сполучники (derivative conjunctions)

Похідні (або складні) сполучники зовсім не складні з точки зору розуміння: вони лише складаються з двох коренів. Досить часто у таких сполучниках є частка -ever. Погляньмо на деякі з таких слів.

  • Therefore (there+fore) - отже
  • Nevertheless (never + the + less) - тим не менш
  • Although (all + though) - хоча
  • However (how + ever) - однак, проте
  • Whatever (what + ever) - що б не; все, що
  • Wherever (where + ever) - де б не
  • Because (by + cause) - тому що
  • Until (un + till) - доки не
  • Unless (un + less) - якщо не

He has set some goals, therefore he has no choice but to achieve them all. - Він поставив кілька цілей, отже, він не має вибору, крім як досягти їх усіх.

You’re free to do whatever you need. - Ти можеш робити все, що потрібно.

Although it’s wrong, I understand I must do it. - Хоча це неправильно, я розумію, що я маю це зробити.

I’ll leave unless you apologize. - Я піду, якщо ти не вибачишся.

I can’t tell you anything because I never tell anyone’s secrets. - Я не можу тобі нічого сказати, бо ніколи не розповідаю нічиї секрети.

Складені сполучники (compound conjunctions)

Складені сполучники так називаються, тому що "складаються" із двох або більше окремих слів. Погляньмо на приклади.

  • As soon as - як тільки
  • Not only, but also - не лише, а і
  • As if - наче
  • In case - у випадку якщо
  • Both … and … - і … і …
  • Either … or … - або… або…
  • Neither … nor … - ні … ні …

We need both more funds and time. - Нам потрібно і більше фінансування, і більше часу.

He not only finished first, but also won the whole competition. – Він не лише прийшов першим, а й виграв ціле змагання.

You either trust me or there’s no reason for me to teach you. - Ти або довіряєш мені, або я не маю причини навчати тебе.

He looked at me as If I had betrayed him. - Він так на мене подивився, ніби я його зрадив.

Призначення сполучників в англійських реченнях

Сполучники в англійській мові можна розділити на кілька груп за їхніми функціями у реченні: вони бувають сурядними та підрядними. У цьому розділі розберемося з функціями кожної групи сполучників.

Сурядні сполучники в англійській мові (coordinating conjunctions)

Сурядні сполучники в англійській мові виконують функцію з'єднання двох слів або простих речень в одне складне, при цьому два з'єднаних речення залишаються незалежними один від одного і можуть бути розділені в будь-який момент. Сенс з'єднання двох простих речень в одне складне полягає в додаванні додаткових відтінків змісту інформації, що передається.

Сурядні сполучники в англійській мові також поділяються на підгрупи. Розглянемо найпоширеніші їх.

Єднальні сполучники

Єднальні сполучники, як не дивно, поєднують слова або частини речення, додаючи їм додатковий зміст. До таких відносяться and (і), as well as (так само як), both … and … (і … і …) тощо.

We’re going to invite John and Jack. - Ми збираємося запросити Джона та Джека.

He’s known to be kind as well as understanding. - Відомо, що він добрий, так само як і розуміючий.

The meetings will take place both today and tomorrow. - Зустрічі відбудуться і сьогодні, і завтра.

Протиставні сполучники

Протиставні сполучники використовуються для протиставлення однієї частини речення іншій, а також для протиставлення одного слова іншому. До таких відносяться and (а), but (але), whereas (тоді як), yet (проте), however (проте) і так далі.

I’m ready and he’s not yet. - Я готовий, а він – ще ні.

I’m a diligent student, whereas my buddy tends to skip lessons. - Я – старанний студент, тоді як мій друг постійно пропускає уроки.

The documents have been applied, however we haven’t received the response yet. - Документи було подано, проте ми ще не отримали відповіді.

Розділові сполучники

Розділові сполучники, як випливає з назви, розділяють речення і слова, вказуючи на можливість зробити вибір між двома речами або людьми. До таких відносяться такі сполучники, як or (або), either... or... (або... або...), neither... nor... (ні... ні...).

Is he ready or does he need more time to prepare? - Він готовий чи йому потрібно більше часу на підготовку?

Our competitors will either lose or acquire our company. - Наші конкуренти або програють або поглинуть нашу компанію.

There’s a reason to neither continue the argument nor agree to their demands. - Немає причини ні продовжувати суперечку, ні йти на їхні вимоги.

Причинно-наслідкові сполучники

Суть причинно-наслідкових сполучників полягає у поєднанні двох речень, в одному з яких зазначено причину якоїсь події, а в іншій – її наслідок. До таких відносяться so, that's why (тому), because (бо), for (через те, що).

Live here and now for your life won’t last forever. - Живи тут і зараз, бо твоє життя не вічне.

He has failed his exam, so he has no chance of entering university. - Він провалив іспит, тому він не має шансів вступити до університету.

You’re not invited to the meeting because you are not trusted. - Ти не запрошений на зустріч, бо тобі не довіряють.

Підрядні сполучники (subordinating conjunctions)

Підрядні спілки тому так і називаються, що "підпорядковують" собі другорядну (підрядну) частину складного речення. Їхнє завдання полягає у поєднанні головної частини речення та підрядної, яка без головної існувати не може. Як і сурядні, сполучники такого типу прийнято розділяти на підгрупи, які ми й розглянемо у цьому розділі.

З’ясувальні сполучники

Як можна зрозуміти з назви, цей тип сполучників доповнює, пояснює та розширює інформацію, дану в головній частині речення. До таких відносяться that (що), if/whether (чи), why (чому) та інші.

I realized that I had made the biggest mistake in my life. - Я усвідомив, що зробив найбільшу помилку у своєму житті.

He couldn’t understand why everything was so difficult. - Він не міг зрозуміти, чому все було так складно.

She asked me if I’d join them on that trip. - Вона спитала, чи приєднаюся я до них у тій поїздці.

Часові сполучники

Часові сполучники вказують на час вчинення тієї чи іншої дії. До таких відносяться before (після), after (перед), when (коли), as soon as (як тільки), since (з тих пір, як) тощо.

We haven’t seen each other since we met at the train station two years ago. - Ми не бачили один одного з того часу, як зустрілися на залізничній станції 2 роки тому.

I’ll call you back when I come home. - Я передзвоню тобі, коли прийду додому.

We’ll send the rest of the information after we receive the remaining payment. - Ми відправимо залишок інформації після того, як отримаємо оплату, що залишається.

Сполучники мети

Сполучники мети вказують на мету чи намір дії, описаної у головній частині речення. До таких слів належать in order to, in order that, so that (щоб).

I’d rather fulfill my work now so that I’ll have more free time tomorrow. - Я краще зроблю свою роботу зараз, щоб я мав більше вільного часу завтра.

He informed me about the losses in order that I could plan the strategy of the company. - Він повідомив мене про збитки, щоб я міг планувати стратегію компанії.

Умовні сполучники

Умовні сполучники вказують на умову, за якої дію з головної частини речення буде виконано. До таких відносяться if (якщо), provided (за умови), in case (у разі), suppose (припустимо), unless (якщо не).

If you want to get this job, you will have to upgrade your qualification. - Якщо хочеш отримати цю роботу, тобі доведеться підняти свою кваліфікацію.

Suppose you were lied to, what would you do? - Припустимо, тобі збрехали б, що б ти зробив?

Provided all goes according to plan, we will have increased our revenue by the end of the year. - За умови, що все йтиме за планом, ми збільшимо наш дохід до кінця року.

Порівняльні сполучники

Найбільш поширеним порівняльним сполучником є слово than (чим).

You do much better now than you used to. - Ти набагато краще справляєшся зараз, ніж раніше.

It’s easier to give up everything than to admit that you have to overcome so much difficulty. - Легше здатися, аніж визнати, що доведеться долати так багато труднощів.

Допустові сполучники

Допустові сполучники доносять ту думку, що дія відбувається все одно, навіть попри перешкоди. До таких відносяться though і although (хоча).

Though he can fail, I am sure he will try. - Хоча він може зазнати невдачі, я впевнений, що він спробує.

He managed to survive, although nobody believed he would. - Йому вдалося вижити, хоч ніхто не вірив, що він зможе.

Сполучникові прислівники

Сполучникові прислівники - це слова, які виконують ті самі функції, що і сполучники, проте такими не є. Це - повноцінні частини мови і відповідають на питання “як?”, “яким чином?”. До таких слів належать:

  • In other words - іншими словами
  • Moreover - більш того
  • Besides - окрім
  • For instance/example - наприклад
  • In addition - у додаток
  • On the other hand - з іншого боку
  • Meanwhile - тим часом
  • Consequently - як наслідок
  • Thus - таким чином
  • Та інші

He’s betrayed her many times, you know; in other words, they’re about to break up. - Він зрадив її багато разів, ти знаєш. Іншими словами, вони ось ось розійдуться.

On the other hand, the meeting went not as badly as we’d been expecting it to. - З іншого боку, зустріч пройшла не так погано, як ми очікували.

We should find a new employee who will be able to sort out these challenges; for instance, it could be Jack. - Нам слід знайти нового співробітника, який зможе розібратися із цими викликами, наприклад, це міг би бути Джек.

Сполучникові займенники

Сполучникові займенники - це слова, які не є сполучниками, а є займенниками, але виконують функцію з'єднання двох частин складного речення. До таких слів належать ті, які прийнято вважати питальними: what (що), where (де), when (коли), why (чому, навіщо), who (хто, кого, кому, ким), how often (як часто) і так далі.

Do you know what I mean? - Ти знаєш, що я маю на увазі?

He asked me who would join us. - Він спитав, хто до нас приєднається.

I don’t have a clue where he lives and works. - Я гадки не маю, де він живе і працює.

Який висновок?

Сполучники - це маленькі слова, які виконують функцію з'єднувачів двох слів чи простих речень, додаючи при цьому різні відтінки сенсу до сказаного. Сполучники бувають сурядні та підрядні: перші з'єднують два простих речення або слова і встановлюють між ними рівноправний зв'язок, тоді як другі з'єднують основну частину речення з підрядною, встановлюючи підрядний зв'язок у реченні. Крім сполучників, їх функції можуть виконувати спеціальні слова, такі як сполучникові прислівники та займенники, які є повноцінними членами речення.

Дякуємо Вам за прочитання нашої статті та впевнені, що дана тема стала для вас простішою та зрозумілішою! 🙂

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер