20% знижки на курс англійської по промокоду ENGLISHBLOG!

Як читати книги англійською - від простого до складного

Читання
5 хвилин читати
01.04.2024
0
0
82

Кожен із нас вивчав рідну мову за допомогою читання: казки, повісті, романи стали для нас провідником у світ знання мови. Тож не дивно, що вивчення іноземної мови не обходиться без читання літератури.

Читати англійською не так легко, як здається на перший погляд. У нашій статті розберемо моменти, які допоможуть налаштуватися на читання англійських книг і дадуть поради, як читати легко та з користю.

Англійські твори – чи варто гра свічок?

Коли рівень мови дозволяє читати твори англійською, студент одразу рветься взяти в руки книгу. Але згодом стає зрозуміло, що це заняття не таке легке, яким здається спершу. Все тому, що читання англійською - справжня розумове навантаження. Люди, які читають рідною мовою, одержують від цього задоволення. А ось читання іноземною мовою змушує думати не лише над сюжетом книги, а й над змістом речень та перекладом слів та конструкцій. Тому питання “як читати книги англійською” так часто піднімається серед студентів.

Саме тому читання англійською – обов'язкова складова вивчення мови. Читання розвиває образне мислення, розширює словниковий запас, допомагає звикнути до граматичних конструкцій та мовних оборотів. Часто кажуть, що труднощі - головний елемент успіху. Так і тут, читання англійською - впевнений крок уперед до поглибленого знання мови та вміння підтримати розмову в будь-якій ситуації.

Не забудьте, що перед початком читання варто визначити власний рівень мови. При виборі книги, безсумнівно, доведеться враховувати рівень підготовки та знання специфічної лексики, якщо йдеться про вузькоспрямовану літературу.

Переваги читання

Важко переоцінити переваги читання англійською. Ми зібрали очевидні причини, чому вам варто почати читати англійською якнайшвидше і поради як ефективно читати книги англійською.

Розширення словникового запасу

Книги -т джерело лексики для щоденного використання. Напевно, ви вже втомилися від фраз I think, I like, слів beautiful, good, interesting. Саме з книги ви почерпнете синоніми до звичайних слів і замініть їх на “In my own opinion”, “I consider that”, а також розширіть запас синонімів до прикметників.

Начитана людина значно відрізняється від неписьменного індивідуума, цю різницю легко помітити при спілкуванні рідною мовою. Пам'ятайте, що за кордоном ви справляєте враження на незнайомців своєю промовою та грамотністю, тому не сумнівайтеся, що багатогранне вираження своїх думок неодмінно стане вам у нагоді.

Граматика

Читання підкріплює знання граматики. Механізм очевидний - що більше читаєш, то з більшою кількістю граматичних структур зустрічаєшся. До кожного часу в англійській мові потрібно звикнути, адже використовувати його у повсякденному мовленні можна лише відчувши його. Опрацювання літератури привчає студентів будувати граматично правильні речення, доречно використовувати мовні звороти та літературно розмовляти в реальному житті.

Розмова з лексично і граматично підкованою людиною приносить величезне задоволення, ця навичка, безсумнівно, позначиться на вашій позиції в кожній окремій розмові та іноземному суспільстві загалом.

Швидкість мислення

Як тільки ви почнете читати книги англійською, то зрозумієте, як інтенсивно може працювати ваш мозок. Тільки уявіть собі, під час читання ви одночасно вникаєте в сюжет твору, розумієтеся на тонкощах перекладу, відкриваєте для себе нові слова і уявляєте описану ситуацію в голові. Такий рід діяльності напружує наш мозок, який так схильний поринути у рутинних завданнях будніх днів. Чим більше ви читаєте, тим злагоднішими стають ці процеси, тим краще взаємодіють пам'ять і увага, і тим ширшим стає ваше коло можливостей.

Спершу складно налаштуватися на робочий лад і поєднувати стільки процесів для отримання якісного результату. Проте чим більше літератури ви опрацюєте, там більше вигоди отримаєте.

Як читати книги англійською

Для того, щоб читання книг було результативним, ми зібрали кілька порад, як зробити цей процес захоплюючим і корисним.

Не перекладайте кожне слово

Під час читання тексту, безперечно, з'являться слова, перекладу яких ви не знаєте. У цей момент ваша рука потягнеться до словника чи перекладача, проте не поспішайте. Завдання №1 - прочитати речення повністю і постаратися розгадати значення невідомого слова. Коли ви накинули варіанти перекладу, відкрийте словник і шукайте точний переклад. Таким чином вдасться збагатити словниковий запас, запам'ятовуючи слова в контексті з лексикою, що стоїть поруч. Такий варіант вивчення слів допоможе вам навчитися швидко орієнтуватися в мові іноземців, адже в таких ситуаціях ви повинні швидко розібратися в почутому тексті.

Перекладач або словник

Наша відповідь – словник! Так, робота з друкованим словником не буде блискавично швидкою, проте стане набагато ефективнішим методом розширення лексичного запасу. Крім того, сьогодні в мережі знайдеться десяток англійських словників, які значно полегшать нудну роботу з паперовим носієм.

Популярні англійські словники: Cambridge Dictionary, Collins Dictionary, American Heritage Dictionary of English, Merriam Webster, Vocabulary.

Не варто забувати, що перевагу варто віддавати англо-англійською словникам, де опис слова написано англійською. Так ви зможете ще більше розширити словниковий запас та з головою поринути у англійське середовище.

Плюси словника:

  • Словники точніше, ніж перекладачі, і дають більше інформації про слова. У словниках описані закінчення слів у різних значеннях, синоніми та антоніми та однокорінні слова

  • Транскрипція, описана в словниках, допоможе правильно прочитати слово, а також відчути різницю між британською та американською вимовою

  • Словники роблять процес навчання активнішим, а це означає, що ви більше дізнаєтесь і запам'ятаєте

  • У словниках знайдуться приклади використання слів у реченнях, що підтримує контекстну пам'ять

Що стосується перекладача, це швидкий спосіб перекласти слово та продовжити читання книги. Однак, незважаючи на те, що перекладачі удосконалюються з кожним днем, виникають нюанси. Є слова, які перекладаються по-різному, залежно від контексту. Наприклад, слово loyal перекладається як "лояльний”, проте часто використовується у розмові у сенсі “відданий”. Також онлайн перекладач рідко перекладає фразові дієслова у переносному значенні. Наприклад cut something off означає не тільки "вирізати щось", а й "перестати приймати в їжу продукт, щоб бути здоровішим”.

Вибір стоїть за вами, але якщо ви володієте часом, витратите його на вивчення слова у словнику, і результат не змусить себе чекати!

Виписуйте нові слова

Нові слова виписуйте окремий файл. Це можуть бути нотатки та дошка на телефоні, файл у документах або великий зошит з новою лексикою. Суть прописування слів – робота механічної пам'яті. Багато хто з нас писав конспекти в школі та в інституті, тепер ця навичка стане в нагоді в процесі вивчення мови. Виписуйте слова з прикладом речень, у яких вони задіяні, виділяйте слова маркером чи підкреслюйте їх. Правильно читати книги англійською означає правильно працювати з текстом, вивчаючи тонкощі та нюанси.

Також можна складати mind maps - інтелект карти, де зручно групувати прикметники навколо одного іменника, або підставляти прийменники до дієслів, щоб отримати фразові дієслова.

Застосовуйте нову лексику

Як тільки ви познайомилися з новим словом, воно вкладається у ваш пасивний словниковий запас. Ваше завдання – перевести його в активний словниковий запас шляхом використання у житті. Якщо ви займаєтеся англійською мовою з викладачем, намагайтеся застосувати нові слова на уроках. Запитайте викладача, чи правильний переклад ви знаєте, чи коректна вимова та які вирази існують із цим словом.

Якщо ж вивчаєте мову самостійно, тренуйтеся використовувати слова та фрази щодня. Уявляйте, у яких ситуаціях протягом дня ви можете застосувати слово та будуйте речення у себе в голові.

Нова лексика не повинна припадати пилом на полиці, адже тоді вона швидко зникне з голови і всі старання пройдуть даремно.

Читайте вголос

Читання вголос активує слухову пам'ять, що має вагоме значення у запам'ятовуванні нових слів. У дитинстві ми навчали вірші шляхом багаторазових повторень рядків уголос. Читання з синхронним голосовим підкріпленням - чудовий спосіб відпрацювати вимову та звикнути до темпу англійської мови. Тренуйтеся та відточуйте інтонації та акценти у реченні, таким чином вам легше буде спілкуватися з іноземцем і ви не будете переживати про те, як сказати те чи інше слово.

Ставте собі за мету

Регулярність – наше все, читайте менше, але частіше. Поставте мету прочитати 3-5 сторінок на день, і так ви отримаєте задоволення від книги. Не варто спочатку задавати надто високу планку за швидкістю та обсягом прочитаного.

Ставте таймер, щоб вас не турбували оточуючі, та виділіть час для себе.

Якісне читання не повинно перериватися зовнішніми факторами, не відволікайтеся та насолоджуйтесь читанням.

Поради щодо вибору книги англійською

Щоб знайти потрібну книгу, виберіть сайт, де знайдеться література на ваш смак. Ми склали список сайтів де ви підберете для себе потрібну книгу.

Наша порада як читати книги англійською - обирайте книгу, яка вам до душі. Не звертайте увагу на рекомендації зі сторони, читайте те, що вам подобається. На сайтах знайдуться вибірки популярної літератури, складеної на основі відгуків читачів. Однак націльтесь на книгу, яку ви самі знаходите захоплюючою.

Підмогою читачам-початківцям стане книга, сюжет якої вам знайомий. Ви можете вибрати книгу, за якою знято фільм, щоб орієнтуватися в сюжеті. Або прочитати англійською книгу, яку раніше читали рідною мовою.

Якщо ви маєте сумнів, прочитайте книгу з адаптованим перекладом.

Не забувайте, що варто обирати книгу за рівнем мови. Не намагайтеся прочитати книгу на 2 рівні вище, ніж ваша англійська, це тільки викличе неприємні емоції від невиправданих очікувань. Нарощуйте рівень книг поступово, просувайтеся плавно та впевнено, і ви будете задоволені результатом.

Що краще читання онлайн чи офлайн

Тут кожен вибирає, що йому більше до вподоби. Деякі вважають за краще читати книги онлайн, адже так легше знайти слово у словнику, можна створювати онлайн нотатки з новою лексикою і навіть прослуховувати фрагменти книги. Плюс є практично нескінченна бібліотека онлайн-книг, які можуть бути безкоштовними або платними.
Інші люблять паперові носії, де можна підкреслити нові слова маркером та написати на полях переклад слова. Паперова книга поглинає більше електронної. Так що якщо ви тримаєте в руках паперовий носій, то будьте певні, що з головою поринете у світ англійської літератури.

Якщо ви досі ставите питання “як читати книги англійською”, наша відповідь проста – головне почніть, а ваш особливий шлях вивчення вишикується перед вами сам!

Оцініть статтю

  • 0

Залишіть коментар

Банер